Милиардерът и технологичен магнат Илон Мъск планира да изгради суперкомпютър,

...
Милиардерът и технологичен магнат Илон Мъск планира да изгради суперкомпютър,
Коментари Харесай

Мъск планира най-големия досега суперкомпютър за стартъпа xAI

Милиардерът и софтуерен магнат Илон Мъск възнамерява да построи суперкомпютър, наименуван " гигафабрика за калкулации ", който да подкрепя развиването на неговия стартъп за изкуствен интелект xAI.

Мъск желае суперкомпютърът, който ще навърже 100 000 чипа на Nvidia, да проработи до есента на 2025 година и " ще носи персонална отговорност за доставката му в точния момент ", съобщи Агенция Франс Прес.

Планираният суперкомпютър ще бъде " най-малко четири пъти по-голям от най-големите клъстери с графични процесори, които съществуват през днешния ден ", като да вземем за пример тези, употребявани от Meta за образование на моделите ѝ за изкуствен интелект.

Откакто инструментът за генеративен ИИ ChatGPT на OpenAI изгря на сцената през 2022 година, технологията е област на яростна конкуренция сред софтуерните колоси Microsoft и Гугъл, както и Meta и започващи компании като Anthropic и Stability AI.

Мъск е един от дребното вложители в света с задоволително дълбоки джобове, с цел да се конкурира с OpenAI, Гугъл или Meta в региона на ИИ.

xAI създава чатбот на име Grok, който може да получава достъп в действително време до обществената платформа X.

Мъск е съосновател на OpenAI през 2015 година, само че напуща през 2018 година, като по-късно декларира, че не е удовлетворен от насоката, насочена към облага, която компанията поема под управлението на основния изпълнителен шеф Сам Олтман.

През март той заведе дело против компанията, обвинявайки я, че е нарушила първичната си задача с нестопанска цел да направи проучванията на ИИ налични за всички.

OpenAI твърди, че искът на Мъск, както и приемането на създаването на програмен продукт с отворен код, е просто израз на злост след напускането на компанията. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР