Разпространението на новия коронавирус ще стане по-активно в зимни условия,

...
Разпространението на новия коронавирус ще стане по-активно в зимни условия,
Коментари Харесай

Разкриха защо ситуацията с ковид ще се влоши рязко през зимата

 Разпространението на новия ковид ще стане по-активно в зимни условия, което е особено за всички вирусни дихателни инфекции, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Ако през лятото ултравиолетовите лъчи и топлината убиват вируса, през зимата той по-дълго време остава жив върху повърхности. Затова всички респираторни вируси провокират епидемии точно през зимата и за жал това е нещо всекидневно ", разяснява член кор. Сергей Нетесов, завеждащ лабораторията по бионанотехнологии, микробиология и вирусология на Новосибирския държавен университет. Той добави, че всички вируси по света, включително и новият ковид, се съхраняват в лаборатории на температура от минус 20 до минус 70 градуса по Целзий.

" В битови условия върху доста повърхности като парапети, брави и други, вирусът живее по-дълго при студени условия. По-дълго ще живее и в аерозолите ", означи ученият. Когато хората през зимата взимат предмети, употребявани от други, посредством ръцете се придвижват доста повече вирусни частици, в сравнение с през лятото или есента, разясни той.

" И в издишания въздух от инфектирани хора има аерозоли, съдържащи микрокапчици от вируса. При мраз вирусът в този аерозол с деактивира доста по-бавно, в сравнение с през лятото, а се популяризира на доста по-големи дистанции. Затова маските са потребни на улицата, в случай че човек се движи там измежду други хора, които може да са инфектирани ", сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР