Френският президент Еманюел Макрон заяви, че няма да позволи да

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че няма да позволи да
Коментари Харесай

Макрон: Няма да позволя да бъде поставян под въпрос резултатът от последния референдум за независимост на Нова Каледония

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че няма да разреши да бъде поставян под въпрос резултатът от последния референдум за самостоятелност на Нова Каледония, на който жителите гласоподаваха да останат част от Франция, макар че мнозина гласоподаватели не участваха във вота, съобщи.

Макрон сподели, че е решил да отсрочи с няколко седмици плануваната промяна на изборното законодателство на отвъдморската френска територия, в която избухнаха вълнения в митинг против този ход.

Спорната промяна планува да бъде обещано право на глас на хиляди френски жители, които са живели в Нова Каледония в продължение на 10 години. Париж твърди, че това е належащо, с цел да се заздрави демокрацията на острова, където съвсем една четвърт от популацията е с генезис от Европа.

Лидерите на локалното население канаки, което съставлява най-многобройната общественост на острова, обаче желаят промяната да бъде анулирана, защото се притесняват, че тя ще отслаби силата на гласовете на канаките и ще направи доста по-трудно приемането на възможен предстоящ референдум за самостоятелност.

По думите на Макрон възобновяване на спокойствието в обхванатата от вълнения френска територия евентуално ще отнеме " няколко дни " на фона на сегашния подтекст на продължаващо политическо напрежение.

" Целта ни е да си възвърнем цялостния надзор над другите региони, които бяха обхванати от вълнения и принуждение ", съобщи френският президент в свое изявление в столицата на Нова Каледония Нумея.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР