Съюзниците на Украйна опитват да осъществят достъп до замразените руски

...
Съюзниците на Украйна опитват да осъществят достъп до замразените руски
Коментари Харесай

Съюзниците на Украйна опитват да осъществят достъп до замразените руски активи

Съюзниците на Украйна пробват да осъществят достъп до замразените съветски активи , с цел да поддържат военните старания на Киев – въпрос, който става все по-наболял, защото Русия печели интензивно територии на бойното поле, а вероятностите пред държавните финанси на Украйна наподобяват все по-нестабилни , написа „ Associated Press “.

Темата, отдадена на това какво да се предприеме във връзка с запасите на Руската централна банка , замразени, като част от глобите в отговор на войната в Украйна, е преди всичко в дневния ред на срещата на финансовите чиновници от Групата на седемте богати демокрации / Г-7 /, която се организира от през днешния ден до събота в Стреза, Италия, на брега на живописното Лаго Маджоре. Докато Украйна и доста от нейните поддръжници приканват за конфискация на 260 милиарда $ съветски активи , замразени отвън страната след съветската инвазия, която стартира на 24 февруари 2022 година, други европейски високопоставени чиновници се опълчват на този ход, базирайки се на опасения , свързани с правната и финансовата непоклатимост.

Понастоящем множеството от замразените активи се намират в Европа . И въпреки всичко, един европейски проект за потребление единствено на лихвите по съветските средства би обезпечил една нелоша сума всяка година – към 2,5-3 милиарда $ при сегашните лихвени проценти. Въпреки това, тези средства надали бъдат задоволителни, с цел да покрият месечните финансови потребности на украинското държавно управление. Служители на Министерството на финансите на Съединени американски щати и самостоятелни икономисти оферират разнообразни способи за превръщането на тази годишна сума в доста по-голяма част от предплатените средства. Това би могло да стане посредством облигации, които ще бъдат изплатени от бъдещите доходи от лихви, като Украйна ще може да употребява финансовите средства незабавно. В събота следва министрите да се срещнат с украинския министър на финансите Сергей Марченко, с цел да обсъдят тези хрумвания.

Министърката на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи по време на тирада в понеделник, отправена от Франкфурт, Германия, че е жизненоважно и незабавно взаимно да се откри метод да се освободи достъпът до съветските държавни активи в интерес на Украйна.

Дебатите по тематиката се възобновиха с цялостна мощ, откакто през април президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа Закона за възобновяване на икономическия разцвет и опциите за украинските жители, който разрешава на администрацията да иззема съветски държавни активи на стойност към 5 милиарда $, намиращи се в Съединени американски щати. Законът беше включен в пакета от ограничения на Съединени американски щати и други страни в поддръжка на Украйна, който включва към 61 милиарда $ за защитата на Украйна. Украйна изразходва съвсем всички свои данъчни доходи за армията и се нуждае от още 40 милиарда $ годишно, с цел да продължи да изплаща пенсиите за напреднала възраст и заплатите на лекарите, медицинските сестри и учителите – съсловията, които имат основна роля за обществото в тежките военни условия. Първоначално се смяташе, че поддръжката на съдружниците и заемът от 15,4 милиарда $ от Международния валутен фонд (МВФ) ще обезпечат бюджета на страната за четири години напред, само че вероятностите за продължение на спора помрачиха тези вероятности. Украйна разчита на съдружниците си за тези пари, защото войната не разрешава на държавното управление да употребява заеми на интернационалния пазар на облигации. Алтернативата би била отпечатване на пари в централната банка, което крие сериозен риск от хиперинфлация.

Благодарение на поддръжката на Европейски Съюз и пакета от ограничения от страна на Съединени американски щати, признат след месеци отсрочване, тазгодишният бюджет на Украйна наподобява обичайно от позиция на бюджетното финансиране, само че през идната година стабилността му ще бъде реализирана доста по-трудно, предизвестява Бенджамин Хилгенсток , старши икономист от Киевския стопански институт.

Министрите ще се опитат да реализират консенсус преди срещата на върха на националните водачи на страните от Г-7, която ще се организира на 13 юни в Италия.

Държавен фонд „ Земеделие “ е изплатил милиони към земеделците по скица за зимни пръскания

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР