Над 230 сигнала след мощната буря, която удари София. Сред

...
Над 230 сигнала след мощната буря, която удари София. Сред
Коментари Харесай

След отнесени коли и мостове: Частично бедствено положение в Божурище

Над 230 сигнала след мощната стихия, която удари София. Сред тях - и за хора, които се нуждаят от помощ. През цялата нощ екипите на спешната работа, пожарната и инспектората бяха на терен. Заради тежката обстановка кметът на Божурище разгласи отчасти бедствено състояние в общината.

Работата по премахване на вредите продължава и в този миг. А положението на мъжа, който беше изумен от гръмотевица в столичния квартал Младост, се усъвършенства. Стихията връхлита Кирил Дунев в колата му на път за дома му в село Хераково в община Божурище.

Завари ме на моста в колата ми и имаше вода 50-60 см. Проблемът ми беше, че колата ми пороят я влачеше надолу и имах възприятието, че ще я хвърли в реката ", описа той пред Нова тв.

Спасяват го пожарникари, преди приливната вълна да отнесе автомобила му в близката река. Но бедствието за Кирил продължава - оказва, че и мостът, който води към къщата му, също е отвеян.

" Няма по какъв начин да си изкарам в този момент колата, комшията също. Малко сме откъснати тук. Ако се огледате, има печка на дърва по-надолу зарината. Ей там има бойлер ", уточни той.

Приливната вълна е носила с метри и камион, който е попаднал в коритото на дребна река. Снощи в Община Божурище са били отводнени 10 къщи. А през днешния ден тежка машинизация беше извадена на терен.

Изключително огромен порядък на пороен дъжд. Цялото това нещо се събира, става като фуния и долу се стопира в две или три къщи, които са непригодни за живеене. Тревогата в хората е налична. И несъмнено, чакат поддръжка. От наша страна ще я имат, надяваме страната също да ни помогне ", уточни кметът Георги Димов.

В София екипите са реагирали на 230 сигнала за наводнени приземни етажи, паднали дървета и запушени шахти. Пострадали хора няма. Щети най-вече има по паркирани коли, премазани от дървета.

А дъждът влезе и в рейсове на градския превоз, поради което консуматори в мрежата написаха: „ Слатина ми е Венеция ”!

На място констатирахме голям брой запушени шахти, липса на канализация, липса на отводнителни шахти, които водят до наводнение в домовете на хората, и голям брой запушени улици. В момента ситуацията към този момент е нормализирана ", изясни Илиян Павлов, зам.-кмет на Столичната община.

Пострадалият от гръмотевица през вчерашния ден в квартал „ Младост ” мъж ще бъде изписан на следващия ден от болница „ Св. Анна ”. Няма заплаха за живота му, споделиха от лечебното заведение.

" Ежегодно подобен вид бурии се случват доста пъти, само че не засягат толкоз постоянно обитаемо място ", разясни метеорологът Симеон Матев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР