Страната ни продължава традицията железопътният ни транспорт да е мърляв

...
Страната ни продължава традицията железопътният ни транспорт да е мърляв
Коментари Харесай

БДЖ получи първите 19 вагони втора ръка от Германия, чака още 51


Страната ни продължава традицията железопътният ни превоз да е занемарен със остарели изтърбушени влакове

В ранните часове на четвъртък България получи първата партида остарели вагони, закупени през февруари от Германия, които другояче немците трябваше да нарежат за скрап. Те са 19 и дойдоха през Унгария и Сърбия, оповестиха от железопътния транспортьор. В идващите седмици се чакат още 51. Сделката за тях бе подписана от министър Георги Гвоздейков от ПП-ДБ, до момента в който той към момента бе част от „ държавното управление на сглобката “. Той аргументира решението си с това, че БДЖ е доведена до положение, в което няма задоволителен преносим състав, с който да извършва курсовете. Едновременно с това обаче господин Гвоздейков продължи дългогодишната традиция, датираща още от 1990-а, България да купува железопътния боклук на Германия. Така хем заплаща за нещо, което там към този момент е излязло от строя, с което подкрепя стопанската система на богатата страна, хем ѝ икономисва и пари, тъй като рязането за скрап не е гратис.

По този метод българският железопътен превоз затвърждава имиджа си на необщителен, за разлика от страните, които изпращат у нас амортизираните си влакове.

19-е вагона са второкласни. Тъй като те са съобразени с немския стандарт за жп електричество и са за 1000 V, няма да могат да се композират с нито един различен вагон, употребен от БДЖ. Това би могло да стане, в случай че им се направи цялостна замяна на електрическата система, с цел да се приведе към българския стандарт за 1500 V. Което пък значи, че като се изключи че са втора употреба, покупката им ще излезе още по-солена, поради новото електрическо съоръжение.

Първите напълно нови влакове България ще получи чак след две години. Това са двуетажни вагони на полската компания „ Щадлер “, които ще пътуват по линиите от София до Бургас и Варна. Сделката за тях бе подписана в края на април. Вагоните обаче ще са у нас след либерализирането на жп превоза ни, което бе наложено от Европейския съюз. Брюксел изиска България да провежда конкурс за транспортьор и точно спечелилият го ще получи и двуетажните вагони. Няма гаранция, че това ще е БДЖ. Но има упования, че в случай че е нова частна компания, или някоя от в този момент съществуващите огромни държавни компании в страните, от които купуваме старите им вагони, евентуално цените на жп превоза у нас ще скочат доста.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР