Приеха декларация, позволяваща на Украйна да използва западна помощ за

...
Приеха декларация, позволяваща на Украйна да използва западна помощ за
Коментари Харесай

Приеха декларация, позволяваща на Украйна да използва западна помощ за удари по военни цели в Русия


Приеха декларация, позволяваща на Украйна да употребява западна помощ за удари по военни цели в Русия.
Парламентарната асамблея на НАТО
 прие декларация на Украйна да се разреши да употребява изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на съветска територия, предаде . Декларацията беше призната на пленарното съвещание на Асамблеята в София.
Девет от делегатите в асамблеята
гласоподаваха срещу поправката във финалната декларация, която разрешава Украйна да употребява предоставените ѝ оръжия за удари по военни цели на съветска територия. Останалите делегати обаче поддържаха декларацията, която беше призната с огромно болшинство.
До момента това беше едно от твърдите условия,
с които страни от НАТО предоставяха въоръжение на Киев, а точно Украйна да не нанася удари оттатък границите на страната. Ние сме с Украйна до успеха и по-късно, съобщи преди пленарното съвещание ръководителят на парламентарната Асамблея Михал Шчерба от Полша:
„ Трябва да изоставим изкуствените червени линии,
Украйна би трябвало получи това, което желае и да го употребява по този начин, както желае “. Шчерба добави, че след приемането на Швеция, която за пръв път взе участие в асамблеята като страна членка на алианса, в него би трябвало да бъде призната и Украйна.
След като преди дни генералният секретар
на алианса Йенс Столтенберг заяви, че на Украйна би трябвало да се разреши да употребява военната помощ за удари по законни военни цели на съветска територия, в София той посочи, че решението за това не е на НАТО, а на обособените страни, изпращащи оръжията.

„ Дойде време да обмислим дали да вдигнем някои от рестриктивните мерки върху потреблението на предоставяните оръжия.
Виждаме, изключително в Харков, че фронтът и
границата малко или доста съответстват. Ако Украйна не може да атакува военни цели на съветска територия, те не могат да се пазят, тъй като те са нападани от съветска територия с ракети и артилерия “, сподели Столтенберг в границите на пленарното съвещание на Парламентарната асамблея на НАТО в София.
Йенс Столтенберг посочи още трите съществени
тематики на идната годишна среща на алианса във Вашингтон през юли – укрепване на отбранителните благоприятни условия на страните членки на НАТО, поддръжка за Украйна и укрепване на световните партньорства с фокус върху Азиатско-тихоокеанския район.
Приветствие към парламентарната асамблея на НАТО
насочи и служебният премиер Димитър Главчев. Той посочи, че от срещата във Вашингтон България чака фокус върху Черно море и Западните Балкани.

Според Главчев повишаването на броя членове на НАТО е доказателство за доверието, което има към организацията. Голяма част от изявлението му беше отдадено на това по какъв начин НАТО би трябвало да се ангажира с поддръжка на Украйна, както и за региона
на Черно море и Западните Балкани.
Три точки за срещата на НАТО очерта Йенс Столтенберг. Как НАТО да възпира експанзията на Русия. Плановете за защита. На бъдещата среща би трябвало да се контракти и осъществяването на уговорките към Украйна за военната помощ. Която не е изпълнена изцяло. Европейски Съюз не е изпълнила обещанието за всичките обещани 1 милион муниции. Други съдружници,
дали обещание системи „ Пейтриът “, не го създали.
Освен Германия. НАТО би трябвало да ускори ролята си в поддръжката за Украйна. Въпрос на съдружниците е дали да се вдигнат рестриктивните мерки:

„ НАТО няма проекти да образова военни в самата Украйна. Това става отвън Украйна и ние го вършим доста резултатно. И можем да го подобрим. Ние имаме две съществени задания и ние ги определихме ясно още от началото на съветското нахлуване през 22-ра.
И то е да поддържаме Украйна.
Да не дадем опция тази война да излезе отвън Украйна и да стане пълномащабна война сред Русия и НАТО в Европа. Затова казахме, че няма да участваме в спора че няма да изпращаме натовски военни в Украйна. По тематиката за рухването на рестриктивните мерки за употребявате на съюзнически оръжия против Русия от страна на Украйна.
Решението не на НАТО. А на обособените страни съдружници.
Казвал съм обаче, че моментът е настъпил да помислим дали да не паднат някои от рестриктивните мерки. Сега виждаме, че изключително в региона на Харков фронтовата линия и границата са почти на едно и също място и Украйна не може да се прицели във военни цели на съветска територия “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР