През активния летен сезон не се предвиждат планови ремонти на

...
През активния летен сезон не се предвиждат планови ремонти на
Коментари Харесай

Министерството на туризма: Без ремонти на АМ Тракия през летния сезон

През дейния летен сезон не се плануват планови поправки на автомагистрала " Тракия ", както и на други пътни връзки към морските и планински курорти. В момента се работи интензивно ремонтът на тунелите " Топли дол " и " Правешки ханове " на Автомагистрала " Хемус " да завърши оптимално бързо, като и по нея не се плануват планови поправки. Това е станало известно по време на срещата на служебния министър на туризма Евтим Милошев с министъра на районното развиване и благоустройството Виолета Коритарова, оповестиха от туристическото ведомство. На срещата се били разисквани ограничения за облекчение на трафика през дейния летен туристически сезон и на нея са участвали и инж. Стоян Николов – член на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура ", както и специалисти от Министерството на туризма.

По въпроса за прекъсването на камионите и тировете през почивните дни на седмицата, министър Коритарова е прецизирала, че през последните години не се употребява тази процедура по ред аргументи, като нарушение ползите на превозвачите и слагане в неравностойно състояние на други елементи на стопанската система по отношение на туризма, нарушение на ритъма на транспортния поток, както и неспособност за образуване на спомагателна логистика и места, на които тирове и камиони да изчакват и престояват.

Ремонтът на пътя Бургас – кв. " Сарафово "  

По отношение на почналия от седмица ремонт на пътя Бургас – кв. " Сарафово " (в сектора сред пътния възел вид " Тромпет " на Северния обход до Гробищния парк), който провокира терзания и напрежение в туристическия отрасъл, през днешния ден министър Милошев е разговарял с кмета на Бургас Димитър Николов, който го е уверил, че ремонтните действия ще приключат най-късно до края на юни и не би следвало да има ненужно напрежение. По този въпрос министър Милошев е разговарял и с представители на Сдружение с нестопанска цел " Съюз на притежателите " - Слънчев бряг, както и с представители на Националния ръб по туризъм.

Ремонтът на " Дунав мост 1 "

По време на срещата е станало известно ясно, че стартът на планувания двугодишен главен ремонт на " Дунав мост 1 " се чака през юли. Първоначалните планове са били ремонтните действия да стартират през есента, след летния туристически сезон, само че поради сериозното спешно положение на моста и рушащата се настилка, която основава действителна заплаха за преминаващите по него, се е наложило да бъдат подхванати неотложни дейности.

Министър Коритарова е коментирала, че съгласно планове на Министерство на регионалното развитие ремонтът на " Дунав мост 1 " няма да затрудни значително трафика, защото той ще се контролира със светофар, без прекъсване на придвижването, а също по този начин ще се компенсира и от времето, належащо за обработка на документите при прекосяване на границата. Движението ще се прави поетапно в едното от платната, до момента в който тече ремонтът на другото, ще се работи без почивни дни, с удължено работно време, сподели още министър Коритарова и добави, че основната пътна връзка със северната ни съседка не е ремонтирана от 70 години.

  " За нас е значимо организацията на трафика да е оптимално облекчена, макар ремонтните действия, защото румънските туристи са най-многобройни в профила на задграничния туристопоток в България ", е коментирал министър Милошев. Той е изтъкнал, че поради ремонта на моста в допълнение се натоварва и трафикът през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дуранкулак ", откъдето през лятото дневно минават по 300 рейса и това води до изчакване, което се отразява отрицателно на туристите. Министър Коритарова е прецизирала, че тежкотоварните камиони не избират да минават през Дуранкулак, защото пътната инфраструктура там е тежка за тях.

В момента в Североизточна България с Румъния ни свързват пунктове при Тутракан с ферибот, при Русе, където е ремонтът и сухоземно при Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дуранкулак ". 

С началото на ремонта на " Дунав мост 1 " ще започва и огромна осведомителна акция, образувана е и междуведомствена работна група в Министерство на регионалното развитие с присъединяване на всички ангажирани институции. Министър Коритарова предложи Министерство на туризма да се включи в състава на междуведомствената работна група, което ще му разреши да подава навреме информация към туристическия отрасъл и обществеността.

Текущите краткосрочни поправки

Инж. Стоян Николов е прецизирал, че в правата Обзор – к.к. Слънчев бряг, известна като Обзорски проход, която е част от основния път Варна – Бургас, АПИ има отговорността да прави настоящи краткосрочни поправки единствено в работните дни, като не работи през почивните дни – от петък до неделя, за интервала на дейния летен туристически сезон. 

Вече тече ремонт на Дюлинския проход, който е опция на сериозното трасе до Обзор, а в края на юни ще стартира ремонт на 31 километрова права от с. Гюльовица до кръстовището с к.к. Слънчев бряг – Бургас, е споделил още инж. Стоян Николов. 

Инж. Стоян Николов е удостоверил, че са завършили ремонтните действия на пътната настилка на път I-9 Дуранкулак – Шабла – Каварна – Балчик, на път II-71 Добрич – к.к. Албена, на територията на област Добрич, на път II-27 Добрич – Балчик и на път III-901 Българево – Камен бряг.

Ремонтирана е пътната настилка на пътища на територията на област Варна и Шумен и на път I-9 Варна – Бургас, като от време на време се извършват действия по премахване на непотребната крайпътна растителност и разчистване на площадките за отдих.

В умозаключение, по време на своята среща министър Милошев и министър Коритарова са се разбрали, че е значимо да има добра информационна тактика във връзка с положението на пътната инфраструктура, която да дава на жителите и на туристическия бранш своевременна и съответна информация. 

По-рано през днешния ден членовете на Националния ръб по туризъм молиха за прекратяване на ремонтните действия по пътищата, които водят към морските ни курорти или на местата, на които това е на практика невероятно, за основаване на по-добра организация за тяхното привършване в най-кратък период, с цел да не бъде нарушен пътникопотокът към черноморските курорти. Това бе записано в позиция на организацията, адресирана до служебния министър председател Димитър Главчев и министрите на туризма и на районното развиване и благоустройството Евтим Милошев и Виолета Коритарова, получена през днешния ден в Българска телеграфна агенция. Позицията е във връзка със почналия деен летен туристически сезон и засиления трафик към Българското Черноморие по автомагистрала " Тракия ". 

В началото на предходната седмица от Община Бургас оповестиха на интернет страницата си, че стартира ремонт на пътя Бургас - кв. " Сарафово " в сектора сред пътния възел вид " тромпет " на Северния обход до Гробищния парк. Рехабилитацията на пътната права стартира в този момент, защото отпреди дни е обезпечено нужното финансиране от страна на страната, прецизираха тогава от Общината.

Аварийният ремонт на настилката на Дунав мост при Русе приключи в средата на юни. Движението по оборудването е възобновено и се реализира без ограничавания, оповестиха тогава от АПИ. През първата половина на юни от пътната организация оповестиха, че се планува началото на главния ремонт на българската страна на оборудването да бъде през юли. Строителните действия ще се извършват без прекъсване на придвижването, а трафикът ще се контролира със светофар.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР