Учени от САЩ са установили, че големите сателитни съзвездия като

...
Учени от САЩ са установили, че големите сателитни съзвездия като
Коментари Харесай

Съзвездията от сателити са вредни за озоновия слой

Учени от Съединени американски щати са открили, че огромните сателитни съзвездия като " Старлинк " на Илон Мъск могат да навредят на озоновия пласт на Земята и да забавят затварянето на озоновите дупки, написа сп. " Джиофизикъл рисърс летърс ".

За задачите на проучването създателите му от университета на Южна Калифорния са моделирали химическия състав на изгарящия в атмосферата материал, от който са направени спътниците, както и смяната на химическите субстанции на молекулярно и атомно равнище, съответстваща на процеса на окисление.

Учените са пресметнали, че " гибелта " на характерен 250-килограмов спътник, 30 % от масата на който е алуминий, генерира към 30 кг наночастици алуминиев оксид при нахлуване в атмосферата. Известно е, че алуминиевите оксиди подкрепят химическите реакции сред озона и хлора и могат да останат в атмосферата в продължение на десетилетия, като не престават да унищожават озоновия пласт.

Повечето от тези частици се основават в мезосферата на 50-85 километра над Земята. За да се спуснат до стратосферата, където се намират 90 % от озона на нашата планета, са нужни до 30 години.

Общото количество алуминиеви оксиди, формирани при прекосяването на парчета от спътници през земната атмосфера, се е нараснало осемкратно в интервала 2016-2022 година или с 29,5 % над естествените равнища.

Резултатите от проучването демонстрират, че когато завърши употребата на плануваните все още спътници, 912 метрични тона алуминий ще падат на Земята всяка година. Това ще докара до освобождението на 360 метрични тона алуминиеви оксиди в атмосферата годишно, което е с 646 % повече от естествените равнища.

От 8100 обекта в ниска околоземна орбита 6000 са спътници " Старлинк ", изстреляни през последните няколко години. Планирани са още към 50 000 изстрелвания. " Амазон " и други компании по света също възнамеряват да основат съзвездия от сред 3000 и 13 000 спътника. Интернет спътниците в ниска околоземна орбита са с къс живот, който продължава към пет години. След това фирмите ще би трябвало да изстрелват заместващи спътници, продължавайки цикъла на планувано остаряване и непланирано замърсяване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР