Прекратени са мандатите на четирима членове на КЕВР- Александър Йорданов,

...
Прекратени са мандатите на четирима членове на КЕВР- Александър Йорданов,
Коментари Харесай

Прекратиха мандатите на четирима членове на КЕВР чрез жребий


Прекратени са мандатите на четирима членове на КЕВР- Александър Йорданов, Георги Златев, Валентин Петков и Ремзи Осман. Това стана посредством чоп за възобновяване на състава на регулатора, който бе изтеглен по време на съвещание на Комисията по енергетика и дефинира да бъдат прекъснати мандатите на четирима от общо 8-членния състав на регулатора, без ръководителя.

Александър Йорданов и Георги Златев са от бранша електрооенергетика. В него не престават мандатите си комисарите Владко Владимиров и Евгения Харитонова.

Валентин Петков е от бранша ВиК, в който остава комисар Димитър Кочков.

От юридическия и икономическия браншове мандатът се приключва на Ремзи Осман, на поста си остава Светла Тодорова.

На всеки три години, по думите на ръководителя на енергийната комисия към Народно събрание Делян Добрев, ще се обновява състава на КЕВР, без този на ръководителя. Мандатът на един комисар е 6 година

Жребията се ползва за пръв, единствен и финален път. Оттук нататък този способ няма да се употребява.

Предложенията за нови членове на КЕВР могат да се вършат от народните представители или от парламентарните групи до 17-и април в това число. След това ще бъде осъществена предварителна инспекция от комисията по досиетата и чуване на претендентите в парламентарната комисия по енергетика.

Гласуването за членове на КЕВР е очевидно, като за определен се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

На този стадий нито от Българска социалистическа партия, нито от Движение за права и свободи, нито от ГЕРБ не са наясно дали и кои персони ще бъдат препоръчани за членове на КЕВР.

Междувременно ръководителят на комисията по енергетика към Народно събрание Делян Добрев изясни след съвещанието пред публицисти, че сред първо и второ четене на промените в Закона за енергетиката ще бъде импортирано предложение за нарастване на бюджета на КЕВР поради REMIT. Освен това се планува остатъка от средствата от събираните от КЕВР такси да отиват във Фонд Сигурност на електроенергийната система, а не в бюджета. Така на процедура средствата ще остават в самата система.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР