Преди да разширим ядрената енергетика, за да се борим с

...
Преди да разширим ядрената енергетика, за да се борим с
Коментари Харесай

Учен: Катастрофалното прикриване на Чернобил е предупреждение за следващата ядрена епоха

Преди да разтеглим нуклеарната енергетика, с цел да се борим с изменението на климата, се нуждаем от отговори на световните здравни последствия от радиоактивността. Затова предизвестява Кейт Браун, която е историк по екологична и нуклеарна история в Масачузетския софтуерен институт, в новата си книга „ Ръководство за оцеляване: Наръчник за бъдещето на Чернобил”, написа The Guardian.

Чернобилската повреда се случи на 26 април 1986 година в руската Чернобилска атомна електроцентрала. Тя се приема за най-тежката повреда в историята на нуклеарната енергетика, като наред с повредата на АЕЦ Фукушима I от 2011 година е едното от 2-те събития от равнище 7 по Международната канара за нуклеарни събития. Чернобил провокира облак от радиоактивни боклуци, който минава над елементи от Съюз на съветските социалистически републики, Източна Европа и Скандинавия. Обширни региони в днешните Украйна, Беларус и Русия са нечисти, а към 200 хиляди души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните боклуци падат на територията на Беларус.

Кейт Браун написа, че през 1986 година тогавашният руски министър на хидрометеорологията Юри Израел/починал през 2014 година, бел.ред./ взел решение.



По това време неговата работа е била да следи радиоактивността, излизаща от пушещия в Чернобил реактор, в часовете след детонацията на 26 април и да се оправи с нея. Четиридесет и осем часа след случая един помощник му подал жестоко направена карта. Според нея се виждала заплахата постепенно движещата се маса от радиоактивни облаци да доближи до Москва, където се натрупвал пролетен плевел фронт, който застрашавал милиони. Затова Юри Израел взел решение – да се провокират превалявания от дъжд. Това създали водачи от руските военновъздушни сили, преследвайки облаците,наситени с радиоактивни частици и обстрелвайки ги със струи сребърен йодит.

Авторката напомня разказите на селяни от Южна Беларусия, които твърдели, че на 27 април, мощни ветрове се извили, облаците се надигнали на хоризонта и дъждът се излял в потоп. Така изобилен дъжд с токсични радиоактивни детайли щедро напоил земята.

„ Ако интервенция „ Циклон “ не беше строго секретна, заглавието би било грандиозно: „ Учените употребяват модерни технологии, с цел да спасят съветските градове от софтуерно злополучие! “ Никой не е споделил на белорусите, че южната половина на републиката е пожертвана поради отбраната на съветските градове. Изкуствено провокираният дъжд се излял върху няколкостотин хиляди белоруси, които не знаели за замърсителите към тях”, твърди Кейт Браун. Тя предизвестява, че туристите и публицистите, които изследват зоната, рядко осъзнават, че в южна Беларус има втора Чернобилска зона. Че хората са живели 15 години в равнища на замърсяване толкоз високи, колкото регионите в границите на формалната зона, до момента в който теренът не е бил дефинитивно зарязан през 1999 година



В забавната си книга Браун напомня също по този начин за следствията от Чернобилската повреда в Англия и падналият дъжд там в Cumbrian falls - 20mm за 24 часа, повишил обезпокоително естественият радиационен декор.

„ Учените са тествали овце и открили, че техните равнища на цезий-137 са били 1000 бекерела на кг - прекомерно високи за консумация. В разгара на общото безпокойствие, Министерството на земеделието, рибарството и храните (МАФ) издава краткотрайни ограничавания върху продажбата на месо за 7000 ферми”.

Изследователи в своите прогнози предизвестяват по тази причина какъв брой дълго – месеци и години радиоактивният цезий ще се задържи в околната среда. В последна сметка рестриктивните мерки остават в действие за 334 фермери от Северен Уелс в продължение на 26 години.

В книгата си американката написа още: „ Тъй като откривателите следиха радиоактивността в Чернобил, те направиха тревожно изобретение. Само половината от открития цезий-137 е от Чернобил. Останалите към този момент са били в Cumbrian почви; там, през годините на нуклеарни опити и след пожара през 1957 година в плутониевата апаратура на Windscale. Същите ветрове и дъждове, които доведоха до рухването на Чернобил, бяха работили безшумно, разпространявайки радиоактивни замърсители в Северна Англия и Шотландия в продължение на десетилетия. Избухването от бомбени проби, извършени по време на студената война, разпръснаха размер радиоактивни газове, които затъмниха Чернобил.

Взривовете в Чернобил изхвърлиха в атмосферата 45 милиона кюри радиоактивен йод. Емисиите от руските и американските бомбени проби възлизат на 20 милиарда кюри радиоактивен йод, 500 пъти повече. Радиоактивният йод е временен, мощен изотоп, който може да аргументи болести както и рак на щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс, проблеми със следата на ГИ и автоимунни болести”.



Авторката напомня още, че чернобилските здравни досиета към този момент са налични за обществеността и демонстрират, че хората, живеещи в радиоактивни зони, се разболяват от рак, респираторни болести, анемия, автоимунни нарушавания, вродени недостатъци и проблеми с плодовитостта до два-три пъти по-често в годините след случая, в сравнение с преди. „ В мощно нечистият беларуски град Веприн единствено шест от 70 деца през 1990 година се характеризирали като „ здрави “. Останалите са имали една или друга хронична болест. Средно децата във Веприн са имали в телата си 8 498 bq / kg радиоактивен цезий (20 bq / kg се смятат за безопасни).

Кейт Браун разяснява: „ Понастоящем политиците се застъпват за всеобщо разширение на нуклеарната сила като метод за битка с изменението на климата. Преди да влезем в нова нуклеарна ера, декласифицираните здравни досиета в Чернобил повдигат въпроси, които са останали без отговор за въздействието на хроничните ниски дози радиоактивност върху човешкото здраве”. Тя цитира доста статистически данни, които „ демонстрират корелация сред радиоактивни замърсители и здравни проблеми, които са сходни с тези, които се материализират в нечисти от Чернобил територии. Корелацията не потвърждава причинно-следствена връзка. Тези статистически данни обаче провокират доста въпроси; въпроси, които учените и заинтригуваните страни би трябвало да решат, преди да влезем във втора нуклеарна ера”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР