Православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, известен още като

...
Православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, известен още като
Коментари Харесай

Православната църква отбелязва Малка Богородица

Православната черква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, прочут още като Малка Богородица. Това е един от трите огромни празници, отдадени на Божията майка, почитана като пазителка на християнското семейство и настойничка на родилките и децата.

Той се отбелязва всяка година на 8 септември. Източноправославните църкви, които са по остарелия календар, го празнуват на 21 септември.

Според българските обичаи Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва най-вече от дами, с цел да им оказва помощ Божията майка в неволя или тежка работа.

Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се организират годишни събори из цяла България и в Република Македония. Редица църкви и манастири честват патронен празник точно на този ден.

Пресветата Дева Мария се родила в Галилейския град Назарет от праведните Иоаким и Анна. Иоаким е от царски жанр – рода на Давид. Анна – от духовнически жанр – рода на Аарон.

В нейна чест омесват и изпичат огромна Богородична пита, Богородичен самун. Едно парче от нея се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се назовава на къщата, с цел да я пази Богородица. В някои краища пазят това парче чак до четвъртия ден на Божията майка, когато е празникът Събор на Пресвета Богородица (26 декември).

Според обичаите стопанката на дома не би трябвало да шие и тъче, с цел да не се разболеят децата в фамилията.

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР