Под наслов „Дон Домат – плодът-зеленчук“ старозагорското село Горно Ботево

...
Под наслов „Дон Домат – плодът-зеленчук“ старозагорското село Горно Ботево
Коментари Харесай

Доматена ракия показаха на единствения у нас празник на домата

Под наслов „ Дон Домат – плодът-зеленчук “ старозагорското село Горно Ботево уважи през днешния ден най-обичания и известен зарзават. Единственият у нас празник на домата се организира за трета поредна година. "Реколтата, както на всички места е слаба, само че това не ни попречи още веднъж да се съберем и повеселим ", сподели секретарят на читалище „ Пробуда 1927 “ Гергана Вълчева, основател и основен уредник на празника.
Изложбата на домати по традиция се радваше на максимален интерес измежду локалните и гостите. Освен обичайните за селото сортове като Розово сърце, Розов подарък, Биволско сърце, Идеал, Паулина, Фантазия производителите демонстрираха и малко познати непознати сортове като Биг Бийф. Сръчните и работливи горноботевки пък демонстрираха кулинарните си умения с най-различни вкусотии от домати. Освен гордостта на българина - шопската салата на обичайна галерия човек можеше да опита и мъфини, домашно сладко, спагети, всевъзможни туршии и разядки. За феновете на мощния градус не липсваше и същинска скросмъртница - домашна доматена ракия. "Не е люта, само че от 50 грама, замайва главата ", похвали я един от майсторите.
С най-голяма наслада и хъс в аткрактивните надпревари на празника се включиха децата от селото. Те децата основните участници в обичайните надпревари – преместване на домат върху дъска за самун, надяждане с 1 кг домати без ръце, качествено белене на зеленчука и други
В Горно Ботево към момента живеят непрекъснато близо 1000 поданици и се раждат даже деца. Все още живо е и 102-годишното селско школо.
Фото - NBP.bg
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР