Полша подписа споразумение със Съединените щати за доставка на система

...
Полша подписа споразумение със Съединените щати за доставка на система
Коментари Харесай

Полша купува радари от САЩ за охрана на източната си граница

Полша подписа съглашение със Съединените щати за доставка на система за разузнаване на въздушното пространство , оповестява " Ройтерс ".

Сделката е на стойност 960 милиона $ и с оборудването Варшава ще следи своите североизточни граници.

" Полша ще бъде втората страна в света, която ще употребява тази система " , посочи министърът на защитата Владислав Косиняк-Камиш.

" Споразумението дефинира нашата сигурност, то е следващ акт на съдействие сред Полша и Съединени американски щати ", добави той.

Тази година до към 4% от брутния вътрешен артикул в опит да укрепи въоръжените си сили след нахлуването на Русия в Украйна. Тя има за цел да влага 10 милиарда злоти (2,6 милиарда долара) в отбрана на източната си граница.
 Полша усилва числеността на армията си
Полша усилва числеността на армията си

Варшава подвига стремително разноските за защита

Съгласно контракта Полша ще получи четири аеростата или закотвени балона, които ще бъдат ситуирани на постове по източната и североизточната граница на страната и ще подкрепят системата за противовъздушна защита и тази за крайбрежно наблюдаване.

Договорът включва и обвързвана логистика и програмна поддръжка. Системата ще бъде доставена и ще проработи изцяло до 2027 година , уточни Косиняк-Камиш.

Ръководителят на Полската организация по въоръженията военачалник Артур Куптел изясни по-рано този месец, че радарите, окачени на привързаните балони, ще следят небето до Украйна, Беларус и съветския ексклав Калининград от полското въздушно пространство.

Те имат способността да откриват необятен набор от обекти, като ракети, самолети, дронове и други в обсег от над 300 км.

През февруари Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди вероятната продажба на аеростатни системи за радарно разузнаване на въздушното пространство и повърхността и обвързваните с тях детайли на логистиката и програмната поддръжка.
 Доналд Туск отделя 100 млн. злоти за разузнаването в Полша от своя запас
Доналд Туск отделя 100 млн. злоти за разузнаването в Полша от своя запас

Премиерът на Полша още веднъж предизвестява за възходяща опасност от Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР