Треньорът на Гьозтепе и бивш такъв на Левски Станимир Стоилов

...
Треньорът на Гьозтепе и бивш такъв на Левски Станимир Стоилов
Коментари Харесай

Мъри Стоилов: Дано миналото не се наложи отново да спасява фалиралото настояще на Левски

Треньорът на Гьозтепе и някогашен подобен на Левски Станимир Стоилов даде особено изявление за Gong.bg . Днес публикуваме втората част от него, в която Мъри приказва за обичания си клуб. Той показа съжалява ли за напускането си, минало ли е за клуба, както се изрази Наско Сираков. Специалистът приказва за договора за ръководство, който имаше спонсорът, за какво не се състоя конференцията, на която трябваше да се разгласят по какъв начин са насъбрани задълженията на " сините " през годините, съдружие " Левски на левскарите " и може ли публиката още веднъж да се сплоти. 

Първата част, в която приказва за Гьозтепе, вижте. 

Измина малко повече от година, откогато си тръгнахте от Левски. Има ли е моменти през това време, в които да съжалявате за това ваше решение?

- Винаги съм съжалявал, когато съм напускал Левски или съм бил уволняван. Левски е клубът на моето сърце. За мен най-важното, когато съм работил там, е било Левски да е добре. Има някакво страдание, само че не скърбя поради решението, което взех и аргументите, заради които го взех. Аз постоянно съм имал единствено една страна – футболната истина. Не желаех да заблуждавам и неистина хората. Аз се върнах в Левски поради последователите и поради това, че клубът беше банкрутирал. Вече нямаше къде по-надолу. Намерих една пустота, която трябваше да се трансформира най-малко в оазис. Заради това се върнах. Благодарение най-много на последователите, които повярваха в нашата задача, на спонсора, на футболистите и на нас като треньори, успяхме да докараме нещата то това, което се старахме.

Клуб на 110 години не можеше да наподобява банкрутирал в трите посоки – морално, спортно-технически и финансово. Основната причина беше тази – последователите и банкрутиралия клуб, който имахме.

В едно изявление неотдавна казахте, че не желаете да работите със спуснати спонсори и ръководители. Доста хора очевидно не схванаха какво тъкмо визирате....

- Всички хора, които управляваха клуба до моето наличие са били препоръчани или са били чиновници на генералния спонсор. Направете си сами изводите. И естествено, въздействието на скрития притежател върху притежателя на клуба. Това споделя всичко тъкмо и ясно. Мога и имена да изброя – Венци Димитров, Боби (б.а. Георгиев) и Боримиров бяха чиновници на спонсора. Крайният притежател си ги назначи в Левски, с цел да може по-точно да си прокарват всичко, за което имат интерес. Не споделям, че постоянно е било в ущърб на Левски, само че доста пъти е във щета. Когато обаче имаше спор сред клуба и спонсора, в множеството случаи се избира спонсорът.

Малко повече от година след вашето овакантяване се появиха информации, че този контракт към този момент не е реалност (б.а изявлението е правено часове преди публично да бъде оповестено, че консултантският контракт към този момент не съществува). Можеше ли това да се направи още тогава и в този момент клубът да не е в това положение, в което се намира?

- Когато съм вън от клуба, не разясня елементи, които не знам. В момента мога да разясня, в случай че виждам мачове, да кажа чисто игрово какво ми харесва и какво не. За контракта – това можеше да се направи. Дори да беше непокътнат този контракт, можеше да бъде доста по-гъвкав. При тръгването ми напълно ясно предложих съответни условия – да ми се гласоподава доверие в спортно-техническа част и да ми се сложи най-високата задача – продобиване на шампионска купа. Ако клубът искаше да стане първенец или аз да си потегли по естествен метод, щеше да одобри изискването. Сега април, когато Левски загуби купата, нямаше да чуят повече за мен и щяха да имат най-лесното опрощение – той пое ангажимент и не го извърши. Явно нямаше такива упоритости.

На изпълнителния шеф (б.а. Ивайло Ивков) споделих да се постави цел да се покрие главницата за Национална агенция за приходите, която в този момент се покри – 5 милиона. Ние предната година покрихме лицензионни отговорности сред 4 и 5 млн. Те висяха като меч върху главата на Левски. Ако не бяха покрити, Левски беше във банкрут. Ти отказваш купа за Левски, имаш други хрумвания по какъв начин да решиш тези неща, решавай ги. За това моето наличие не беше нужно към този момент. Винаги съм бягал, когато в Левски е имало недоизчистени връзки. Когато се върнах, мислех, че към този момент клубът е на хората. Сираков е предявител и страж на акциите. Ние всички – треньори, ръководители, футболисти, последователи и спонсора, да работим, за замязя Левски на естествен клуб.

В няколко свои изяви пред медиите Наско Сираков сподели, че сте минало за Левски. Предвид това, което направихте за Левски през тази година и половина, футболистите, които взехте и развихте, с помощта на които се заплати главницата към Национална агенция за приходите, по какъв начин гледате на тези думи? Чувствате ли се минало за Левски?

- Важно е какво вършиш за Левски, когато си там. В момента не съм в Левски, само че историята не можеш да я изтриеш. Тя си стои там. Не го поисквам под никаква форма, само че нека предишното не се постанова да избавя още веднъж банкрутиралото настояще. Това е моят прецизен отговор.

През последните месеци се изговориха много приказки и от страна на някои почитатели. Как гледате на всичко това? Част от тях ви назовават изменник, друга част се огледаха в заплатата ви. Но в това време никой не пита какъв брой взимат Хосеп Гуардиола и Юрген Клоп, които също имат големи триумфи зад тила си.

- Винаги съм уважавал мнението на почитателите. Те постоянно имат право. Те желаят да гледат тима си и победи. За финансовата част – постоянно съм казвал, че съм изработвал многократно заплатата, която съм получавал във всичките си клубове. Парите, които съм донесъл като облага на клуба са многократно повече от това, което аз съм получил. Затова заплащат на треньори и ръководители. Затова на Клоп и Гуардиола им заплащат големи пари. Там никой не ги разяснява, а те правят работа и имат триумфи. Във футбола е значимо какво вършиш на терена и какво си оставил след себе си, а не какъв брой взимаш. Видяхте какво има след мен, не е мъчно да си спомним. Всичко останало са дребни заяждания и подмятания. Аз постоянно съм уважавал мнението на почитателите, само че в никакъв случай не съм желал да има разделяне сред нашите почитатели. Всеки има право на соб
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР