Светият синод на Българската православна църква посочва тримата митрополити, между

...
Светият синод на Българската православна църква посочва тримата митрополити, между
Коментари Харесай

Светият синод избира тримата кандидати за патриарх

Светият синод на Българската православна черква показва тримата митрополити, сред които да бъде определен бъдещият патриарх. Деветима са владиците, които дават отговор на условията. А 14 са митрополитите в синода, които ще гласоподават. Тримата избраници би трябвало да имат по две трети от гласовете на митрополитите, с цел да стигнат до гласуването на 30 юни.

„ Ще бъдат избрани девет митрополити, които са избираеми и отговарящи на условията на устава на Българската православна черква, претенденти за българския патриарх. Именно това е да им ат 50-годишна възраст, 5-годишно митрополитско служение и вярно православно мислене и образцов живот. С скрито гласуване тези трима митрополити, които имат болшинство от 2/3 от 14 митрополити, ще бъдат показани на патриаршески изборен събор идната седмица “, сподели митрополит Киприан, ръководител на комитета за патриаршески събор пред бТВ.

На 30 юни на църковен събор бъдещият патриарх също ще би трябвало да събере две трети от гласовете на делегатите на събора, които са над 100. 

 В конкуренцията за патриаршеския трон вземат участие девет кандидати. Това са:

Митрополитът на Съединени американски щати, Канада и Австралия ЙосифВеликотърновският митрополит Григорий Плевенският митрополит ИгнатийЛовчанският митрополит ГавриилВарненският и Великопреславски митрополит ЙоанРусенският митрополит НаумВрачанският митрополит ГригорийВидинският митрополит ДаниилПловдивският митрополит Николай

След гибелта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит Светият синод избра за наместник-председател на Българската православна черква Врачанския митрополит Григорий. Той управлява краткотрайно Софийската митрополия и би трябвало да провежда избора на нов патриарх.

 



 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР