Първото заседание на 50-ото Народно събрание събрание ще бъде възобновено

...
Първото заседание на 50-ото Народно събрание събрание ще бъде възобновено
Коментари Харесай

Депутатите с нов опит да изберат председател на 50-ото НС

Първото съвещание на 50-ото Народно заседание събрание ще бъде обновено през днешния ден, 20 юни, от 10:00 часа. Това разгласи Силви Кирилов, който като най-възрастен присъстващ депутат през вчерашния ден откри новия парламент и управлява пленарното съвещание. 

Вчера първото съвещание на новото Народно заседание беше прекратено, защото депутатите не съумяха да изберат негов ръководител. 

При първата процедура за избор на ръководител претендентите за поста бяха четирима - Рая Назарян (ГЕРБ-СДС), Петър Петров ( " Възраждане " ), Силви Кирилов ( " ИТН " ) и Юлиана Матеева ( " Величие " ). На балотаж отидоха Петър Петров и Рая Назарян, само че никой от двамата не получи нужния брой гласове, с цел да бъде определен.

Съгласно Конституцията, Народното събрание приема законите и другите актове с болшинство повече от половината от присъстващите народни представители, с изключение на когато главният закон изисква друго болшинство.

След гласуването водачът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори с " не " на въпрос подготвени ли са да създадат крачка обратно за Рая Назарян – предлагането им за ръководител на Народното събрание. Той добави, че традицията е най-голямата партия да получава поста ръководител на Народното събрание и по-късно потеглят някакви процеси. 

Преди първото съвещание на Народното събрание на среща с депутатите на ГЕРБ в централата на партията Борисов разгласи, че ще предложи Рая Назарян за ръководител на Народното събрание и от гласуването зависи дали ще стане допустимо партията да договаря за сформиране на държавно управление. " Мине ли гласуването, ще продължим диалозите, не мине ли - до такава степен ", акцентира той. 

Според ръководителя на Движение за права и свободи Делян Пеевски кандидатурата на ГЕРБ за ръководител на Народното събрание - Рая Назарян, би трябвало да бъде подкрепена. " Най-правилното е първата политическа мощ да получи началник на Народното събрание. Това е традицията и би трябвало да я съблюдаваме. От нови избори няма смисъл ", счита той.

Една политическа мощ си подвигна цената, поради което се случи това в залата, разяснява Николай Марков от партия " Величие " след несполучливия опит за избор на ръководител на Народното събрание. Марков изясни, че от „ Величие “ не са подкрепили Рая Назарян за ръководител на Народното събрание, тъй като не са били поканени от Бойко Борисов за чуване и не са били осведомени какво желаят да вършат ГЕРБ-СДС.

Преди началото на 50-ото Народно заседание от " Продължаваме промяната-Демократична България " и от " Българска социалистическа партия за България " обявиха, че няма да поддържат кандидатурата на Рая Назарян за ръководител на Народното събрание. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР