Първият заместник-председател на комитета на руската Държавна дума по работите

...
Първият заместник-председател на комитета на руската Държавна дума по работите
Коментари Харесай

Русия обмисля денонсиране на Договора за сътрудничество с Украйна

Първият заместник-председател на комитета на съветската Държавна дума по работите на Общността на самостоятелните страни (ОНД), евразийската интеграция и връзките със съотечествениците Константин Затулин ( „ Единна Русия " ) внесе предложение за денонсация на Договора за дружба, съдействие и партньорство сред Русия и Украйна в частта му, отнасяща се до взаимното признание на границите на двете страни.

Депутатът е на мнение, че договорът е „ преференциален само " за Украйна. „ Тъй като, без да дефинираме механизмите за партньорство, съдействие и дружба, във втората част на контракта ние признаваме териториалните граници на Украйна, а те, надлежно, нашите – все още на подписването и ратификацията на документа. Тоест, става дума за това, че нашата страна, подписвайки този контракт през 1997 година и ратифицирайки го през 1999 година, удостоверява, че приема, да вземем за пример, Крим и Севастопол за част от територията на Украйна ", означи Затулин.

Според неговите думи, тогава, през 90-е години, съветската страна се е борила интензивно срещу ситуациите на документа, отнасящи се до границите. „ (Представителите на Русия) приказваха, че това не би трябвало да се прави, че, дори и да сме съгласни с това, би трябвало да уговорим много по-конкретни условия от тези в контракта ", подсети съветският народен представител.

„ Нашата трактовка на контракта се състои в това, че, несъмнено, нашите самопризнания са направени по отношение на тематиката на контракта: дружба, съдействие и партньорство. Т.е. – няма дружба, съдействие и партньорство, затова поражда мотив да заявим: „ Значи би трябвало всички въпроси да се вземат решение още веднъж, в това число и по въпроса за границите ". Затова, персонално аз предлагам да денонсираме този контракт, най-малко в частта му, отнасяща се до признаването на границите ", съобщи Затулин.

Договорът за дружба, съдействие и партньорство сред Русия и Украйна е основополагащ документ в руско-украинските връзки. Той допуска стратегическо партньорство сред двете страни „ учредено на взаимното почитание, суверенното тъждество, териториалната целокупност, ненарушимостта на границите, мирното разрешаване на разногласията, неизползване на мощ или силови закани, в това число стопански или други форми на напън ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР