(The Writing Lesson, 1895 by Pierre Auguste Renoir) ~ Съвременното

...
(The Writing Lesson, 1895 by Pierre Auguste Renoir) ~ Съвременното
Коментари Харесай

Родителското влияние трябва да се прекрати до детската градина ♥ Масару ИБУКА

(The Writing Lesson, 1895 by Pierre Auguste Renoir)

~ Съвременното образование прави неточност като сменя местата на интервала на „ суровост ” с интервала на „ всичко е позволено ”

Даже през днешния ден доста психолози и педагози, изключително тези, които минават за „ прогресивни ”, одобряват за погрешно съзнателното образование на дребното дете. Според тях непотребната информация се отразява негативно на нервната система на детето и е по-естествено да се остави единствено на себе си и да му се позволи да прави всичко, което желае. Някои дори са уверени, че на тази възраст детето е лакомец и прави всичко единствено за свое наслаждение.

Затова родителите по целия свят под въздействие на такива хрумвания умишлено следват правилото „ да се остави на мира ”.

И същите тези родители, когато децата им отиват в детската градина или на учебно заведение, мигновено се отхвърлят от този принцип и внезапно стават строги, пробвайки се да възпитават и да научат на нещо децата си. И неоснователно „ ласкавите ” майки се трансформират в „ страшни ”.

Между другото, от изложеното нагоре е ясно, че всичко би трябвало да бъде противоположното. Именно в първите години от живота на детето е належащо да бъдем с него и строги, и ласкави, а когато стартира да се развива единствено, е належащо последователно да се научим да почитаме неговата воля, неговото „ Аз ”. Казано по-точно, родителското въздействие би трябвало да се приключи до детската градина. Ненамесването в ранна възраст, а по-късно натискът върху детето на по-късен стадий, може единствено да погуби в него гения и да провокира опозиция.

~ Талантите 

От антични времена се смята, че изявеният гений е на първо място приемственост, каприз на природата. Когато ни споделят, че Моцарт е дал своя първи концерт на 3-годишна възраст или че Джон Стюарт Милл е четял класическа литература на латински на същата възраст, болшинството реагират просто: „ Разбира се, те са гении ”.

Обаче, подробният разбор на ранните години и на Моцарт, и на Милл демонстрира, че тях строго са ги възпитавали татковци, които са желали да създадат своите деца забележителни. Предполагам, че нито Моцарт, нито Милл са родени гении, техният гений се е развил оптимално с помощта на това, че още от ранно детство са им основани удобни условия и им е обещано прелестно обучение.

И противоположното. Ако новороденото се възпитава в непозната на неговата природа среда, няма шансове да се развие изцяло в бъдеще. Най-яркият образец – историята с „ момичетата-вълци ” Амала и Камала, открити през 1920 година в пещера на югозапад от Калкута (Индия) от един мисионер и неговата жена. Те положили всички старания, с цел да върнат човешки образ на децата, възпитани от вълци, само че всички старания се оказали напразни. Прието е да се смята като разбиращо се от единствено себе си, че дете, родено от човек, е човек, а детето на вълка – вълк. Обаче у тези девойки и в човешки условия продължавали да се демонстрират вълчите привички. Излиза, чe образованието и окръжаващата среда, в която попада младенецът незабавно след раждането, на първо място и дефинират какъв ще стане – човек или вълк!

Размишлявайки над тези образци, от ден на ден и повече мисля за това какво голямо въздействие над новороденото оказват образованието и окръжаващата среда. Този проблем закупи голямо значение освен за обособени деца, само че и за здравето и щастието на цялото човечество. Затова през 1969 година се заех със основаването на организацията „ Японска асоциация за ранно развиване ”. Наши и задгранични учени се събраха, с цел да могат в пробни класове да учат, проучват и уголемяват приложението на метода на доктор Шиничи Сузуки в образованието по цигулка на дребни деца, който притегли тогава вниманието на целия свят.

С напредването на работата ни стана напълно ясно до каква степен циничен е обичайният метод към децата. Ние сме приели, че знаем за децата всичко, до момента в който в действителност знаем прекомерно малко за техните действителни благоприятни условия. Ние отделяме доста внимание на въпроса на какво да учим децата над 3-годишна възраст. Но според актуалните проучвания към тази възраст развиването на клетките на основния мозък към този момент е приключено на 70-80%.

Не значи ли това, че сме длъжни да насочим напъните си на по-ранното развиване на детския мозък до 3-годишна възраст? По-ранното развиване не предлага принудително зареждане на кърмачетата с обстоятелства и числа. Главното е – въвеждане на новия опит „ в точния момент ”.

Но единствено този, който се грижи всекидневно за детето, нормално майка му, може да разпознае това „ в точния момент ”. Аз написах тази книга, с цел да оказа помощ на тези майки.

Избрано от: „ След тригодишна възраст е към този момент късно “, Масару Ибука
Картина: The Writing Lesson, 1895 by Pierre Auguste Renoir; chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР