Палеонтолог любител е открил нов вид птерозавър - летящо влечуго,

...
Палеонтолог любител е открил нов вид птерозавър - летящо влечуго,
Коментари Харесай

Фермер откри нов вид древно летящо влечуго

Палеонтолог фен е разкрил нов тип птерозавър - летящо влечуго, живяло дружно с динозаврите преди към 100 милиона години.

Кевин Петерсън, отглеждащ авокадо фермер и куратор на музея за вкаменелости Kronosaurus Korner в Северозападен Куинсланд в Австралия, открива редица вкаменени кости в Западен Куинсланд през 2021 година

Те са разпознати като принадлежащи към Haliskia peterseni - нов жанр и тип птерозаври, съгласно изказване на екип от Curtin University в Пърт, който управлява проучването, оповестено в списание Scientific Reports. Водещият изследването Адел Пентланд, докторант във Факултета по земни и планетарни науки на Curtin, споделя:

„ С обсег на крилете от почти 4.6 м, Haliskia би бил застрашителен див звяр преди към 100 милиона години, когато огромна част от централен Западен Куинсланд е бил под водата, затрупан от голямо вътрешно море и световно ситуиран към южното крайбрежие на Виктория през днешния ден “.

Гигантското създание е първото гръбначно животно, развило способността за полет. То е живяло дружно с динозаврите по време на мезозойската епоха, която стартира преди към 252 милиона години.
   View this post on Instagram

„ Птерозаврите са летащи влечуги, чиито крила са направени от кожна мембрана, тъй че по някакъв метод наподобяват на прилеп, само че са и доста разнообразни “, споделя Пентланд пред CNN.

Haliskia би ловувал риба и калмароподобни главоноги във вътрешното море, което също по този начин е било дом на огромни морски влечуги, като плезиозаври и ихтиозаври, само че е трябвало да излиза на сушата, с цел да снесе яйцата си, споделя още ученият. Би било плячка на огромни морски влечуги, като кронозавър, чийто череп би бил с дължина 2.4 метра.

По-малко от 25 комплекта остатъци от птерозаври, принадлежащи към четири типа, са открити в Австралия от 80-те години на предишния век, до момента в който повече от 100 комплекта са открити в Бразилия и Аржентина.

При откриването на Haliskia Петерсен намира най-пълния образец от всеки птерозавър, откриван в Австралия до през днешния ден, споделя Пентланд и добавя, че той се е справил отлично с „ деликатната подготовка “ на останките.

„ Haliskia е 22 % приключен, което го прави повече от два пъти по-пълен от единствения различен прочут непълен скелет на птерозавър, открит в Австралия “, споделя ученият, добавяйки, че включва „ цялостни долни челюсти, върха на горната челюст, 43 зъба, прешлени, ребра, кости от двете крила и част от крайник. ”

Той също по този начин включва „ доста тънки и деликатни кости на гърлото, показващи мускулест език, който оказва помощ при хранене с риба и главоноги “, прибавя тя. Пентланд споделя пред CNN, че „ не е очаквала екземплярът да бъде толкоз цялостен “.

Фосилът ще се причисли към сбирката в Kronosaurus Korner, като Петерсен е разчувствуван от находката.

„ Развълнуван съм, че откритието ми е от нов тип, защото моята пристрастеност е да оказвам помощ за оформянето на актуалните ни знания за праисторическите типове “.

След това Пентланд ще продължи да работи с районните музеи в Австралия, с цел да опише нови фосилни материали, както и да си сътрудничи с откриватели в Бразилия, споделя тя пред CNN, предаде Darik Business Review. През май 2023 година друго изследване, ръководено от Пентланд, откри, че птерозаврите са летели в небето на Австралия още преди 107 милиона години.

Палеонтолозите стигнаха до това умозаключение, откакто изследваха две части праисторическа кост, извлечени от Dinosaur Cove - място, съдържащо вкаменелости в австралийския щат Виктория, преди повече от три десетилетия.

Пробите се оказаха най-старите остатъци от птерозаври, откривани в миналото в страната, съгласно изследването, оповестено в научното списание History Biology.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР