Папа Франциск ръкоположи днес 13 нови кардинали, определяйки донякъде бъдещето

...
Папа Франциск ръкоположи днес 13 нови кардинали, определяйки донякъде бъдещето
Коментари Харесай

Папа Франциск ръкоположи 13 нови кардинали

Папа Франциск ръкоположи през днешния ден 13 нови кардинали, определяйки ненапълно бъдещето на Римокатолическата черква, защото те са хора, които споделят вижданията му за обществена правдивост, за правата на имигрантите и за разговор с исляма, съобщи Ройтерс.

Десет от 13-те епископи, издигнати на високия ранг, са на възраст под 80 години, което им дава право да гласоподават на конклава, избиращ новия папа.

Франциск е ръкоположил досега над половината от 128-те кардинали гласоподаватели, което усилва опцията идващият папа да е последовател на прогресивните му политики.

За шест години Франциск е ръкоположил повече кардинали гласоподаватели, в сравнение с са живите кардинали, издигнати от неговите прародители Бенедикт Шестнайсети и Йоан-Павел Втори взети дружно.

На гала в базиликата " Свети Петър " папата раздаде на новите кардинали присъщата алена четвъртита шапчица с помпон ( " бирета " ) и ги прикани да бъдат непроменяемо състрадателни към другите и честни.

Географските региони, от които идват новите кардинали гласоподаватели, отразяват желанието на Франциск да се даде повече въздействие на дребни национални църкви отвън Европа и Северна Америка, страни в периферията на международната политическа власт. Сега близо 50 % от кардиналите гласоподаватели са от разрастващите се страни.

" Смятам, че папата искаше да направи забележими църквите, които са съвсем незабележими ", сподели 67-годишният кардинал Кристобал Лопе Ромеро от Рабат, столицата на Мароко, чието население е преобладаващо мюсюлманско.

Ромеро е един от четиримата кардинали гласоподаватели с богат опит с исляма. Сред ръкоположените през днешния ден е и 73-годишният канадец, роден в някогашна Чехословакия, Майкъл Черни, работил с небогати хора в Салвадор и Кения, а в този момент отговарящ за миграцията и бежанците във Ватикана. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР