Относителното затишие, продължило няколко седмици по време на специалната операцията

...
Относителното затишие, продължило няколко седмици по време на специалната операцията
Коментари Харесай

Как ще изглежда втората фаза от специалната операция в Украйна

Относителното мъртвило, траяло няколко седмици по време на специфичната интервенцията в Украйна, завърши. Официално е оповестено началото на втората фаза на военните дейности. Как стартира, в какви направления ще се реализира настъплението - и какви сили се опълчват на натиска на военните на Русия и ЛНР и ДНР?

Оперативната пауза по време на специфичната военна интервенция в Украйна завърши. Завършена е и подготовката за втората фаза на интервенцията, която ще се състои в дефинитивно обграждане на главните елементи на ВСУ, съсредоточени против Донецк.

Основната оперативна формация на въоръжените сили на РФ със съдружниците е съсредоточена на западния бряг на река Северски Донец южно и западно от Изюм, както и в други региони на Харковска област. От юг настъплението се поддържа от силите на нова формация в степта край Гуляйполе, която също се образува при прегрупирането на войските по време на оперативната пауза. Именно тази интервенция би трябвало дефинитивно да унищожи самата система за проведена опозиция на националистически групи и елементи на ВСУ и да сътвори предпоставки за преустановяване на дейните военни дейности с по-нататъшна денацификация и демилитаризация на Украйна.

Това, което се случва, се удостоверява от политически изказвания. „ Следващата фаза на тази специфична интервенция стартира “, сподели съветският външен министър Сергей Лавров. Освен това и Киев, и Вашингтон видяха ново съветско нахлуване в Украйна - Зеленски даже насочи още един апел по този въпрос.

И в действителност, от към ден постъпва информация за интензивни боеве в региона на юг от Изюм и за придвижванията на мобилни елементи на съветските войски източно от Гуляйполе. На първо място става дума за артилерийска подготовка и интензивна работа на бомбардировачи и щурмови самолети. Интензивността на боевете, съгласно западното разузнаване, се е нараснала доста.

Нанасят се артилерийски и ракетни удари както по позициите на ВСУ в региона на агломерацията Славянск-Краматорск, по този начин и по всички украински позиции на източния бряг на Северски Донец. Концентрацията на тези удари е няколко пъти по-висока в сравнение с преди няколко дни.

Всичко това свидетелства за началото на дълго подготвяно нахлуване на Донецкия сектор на фронта за затваряне на един или повече котли. В същото време най-вероятно същинското нахлуване на войските в сближаващи се направления ще стартира на следващия ден или вдругиден след привършване на артилерийската и въздушната подготовка.

В северния бранш елементи на въоръжените сили на РФ и ЛНР окупираха Кременная. За това населено място се водеха борби в продължение на няколко дни и точно в този регион украинската войска се опита да провежда опозиция в направление Славянск. Руските и луганските елементи започнаха да пречистват всички селища на западния бряг на Северски Донец в придвижване, защото тези елементи са непрекъснато под напън от няколко страни.

Украинската страна денем няколко пъти се опита да предприеме контраатаки по фланговете (Чугуев) и даже в тила на руско-луганската формация (от Харков).

Следователно е належащо да се оставят обилни сили, с цел да се управлява флангът на групировката и да се запазят Харков и Чугуев обкръжени. Северните покрайнини и околности на Харков се управляват от нацистки батальони и локалната териториална защита, която малко се разграничава от националистическите групи във връзка с идеологическото въздействие. В резултат на това северните покрайнини на Харков последователно се трансформират в Мариупол.

На този декор дейностите на ЛНР наподобяват по-успешни, само че основно заради неналичието на подобен флангов напън, който изпитва съветската формация южно от Изюм. Руските елементи на западния бряг на Северски Донец настъпват в две разнопосочни направления: към Славянск и в това време към Барвенково с по-нататъшен излаз към Павлоград. Това би трябвало да затвори един или даже два огромни котела.

По време на оперативната пауза обаче въоръжените сили на Украйна съумяха да трансферират всички налични сили от Киев и Чернигов на изток от Днепропетровск. В резултат на това се образува формация от 20-25 хиляди души в цялостна бойна подготвеност и опция за непрекъснато доставяне. Именно тази формация на въоръжените сили на Украйна ще освободи контингента в Донецк, в случай че въпреки всичко бъде обграден.

Сега тази формация на въоръжените сили на Украйна се пробва да провежда контраатаки на руско-луганския плацдарм на брега на Северски Донец. В резултат на това през последното денонощие точно в този бранш се водят борби с изключителна активност, по време на които ВСУ претърпяха тежки загуби.

Факт е, че Въоръжените сили на Украйна и националистическите формирования последователно губят преимуществото в артилерия, коетопървоначално в началото имаха.Съответно няма нужна поддръжка на опитите за контраофанзива. Ако сегашната активност на боевете в този основен регион продължи най-малко още два дни, тогава въоръжените сили на Украйна просто ще изгубят всички позиции в покрайнините на Славянск и в другата посока към Барвенково. В резултат на това ВСУ и териториалната защита към този момент започнаха да взривяват мостове. Всъщност това е единствената опция за тях да останат на тези позиции два-три дни.

Освен това продължаващото доставяне на новата формация на въоръжените сили на Украйна (четири новосформирани от мобилизирани и доброволчески бригади) повдига въпроси. Въпреки поредното заличаване на инфраструктурата и системата за военно доставяне на Украйна, Киев сполучливо възвръща разрушеното, най-малко дотолкоз, доколкото влаковете могат да преминат до Павлоград и по-нататък до Лозовая. Все още остава проблем нуждата от спиране на доставките на украинската формация в Донбас. И натрупването на огневи удари по системата за доставяне на въоръжените сили на Украйна и инфраструктурата през последните часове е доста значимо в този смисъл.

Частите на ЛНР сполучливо разчистиха Рубежне и влязоха в Северодонецк и Лисичанск. Попасная е на практика заета, което отваря пътя на север.Ефективността на жителите на Луганск се дължи на обстоятелството, че въоръжените сили на Украйна са принудени да държат фронта против Донецк до последно, а украинските елементи, откакто пробият първата си линия на защита по Северски Донец, се отдръпват назад към градската агломерация Северодонецк и се открива там. Жителите на Донецк не престават да се сблъскват със свръхукрепената отбранителна линия на ВСУ. Например, елементи на ДНР към момента не могат да преминат Маринка заради голямата централизация на въоръжените сили на Украйна в това населено място. По същия метод е извънредно мъчно да се напредва в индустриалната зона Авдеевка.

По-различна обстановка се разви в южния сектор на фронта, където по време на оперативната пауза на процедура не се случи нищо значително. Сега там са пристигнали както свежи сили на съветските въоръжени сили, по този начин и освободените от Мариупол. Освен това в региона на Гуляйполе географията е напълно друго. Това е рядко обитаема степ, за разлика от мощно урбанизираната система от Донецк до Луганск.

След като получиха подкрепления, въоръжените сили на РФ започнаха бърз обход на Гуляйполе от запад, движейки се през степта. Големите села в този район евентуално ще бъдат заобиколени, в случай че тактически не се изисква заемане на съответно село (например център за доставки и други). А първите резултати от новите дейни дейности на съветските въоръжени сили в Украйна ще могат да се видят най-малко след ден.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!!!

Редакцията на и ПогледТВ

посредством Клубовете „ Приятели на “

осведоми, че провежда по предварителна поръчка срещи-дискусии в съответните градове по настоящи вътрешнополитически и геополитически тематики с

доцент Валентин Вацев, Боян Чуков, проф. Нако Стефанов, проф. Людмил Георгиев и други наши създатели и с екипа на редакцията.

Заявки изпращайте на email:

Заявки с изключение на от самите клубове могат да постъпват и от обособени читатели на и фенове на ПогледТВ.

Колкото повече самостоятелни поръчки има от един град, толкоз вероятността срещата в съответния град да се състои по-рано е по-голяма.

От редакцията на и ПогледТВ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР