/Пглед.инфо/ Доскоро киевският режим гръмко прокламираше, че украинските граждани активно

...
/Пглед.инфо/ Доскоро киевският режим гръмко прокламираше, че украинските граждани активно
Коментари Харесай

Украинците започнаха да саботират финансирането на ВСУ

/Пглед.инфо/ Доскоро киевският режим гръмко прокламираше, че украинските жители интензивно оказват помощ на своите войски - най-вече посредством щедрост, превод на пари. Въпреки това има от ден на ден признаци, че потокът от дарения от украинците за ВСУ внезапно понижава. Какво се случва?

„ Дайте ми пари “ не е нов зов в Украйна. Но в последно време от неналичието на пари се оплакват тези, на които, наподобява, при подобен интензитет на антируската агитация не би трябвало да им липсва нищо – украинските доброволци. Според тях украинските жители и бизнес изпращат все по-малко дарения. Въпреки че сега (на фона на намаляването на помощта от Запада и по време на настъплението на съветските въоръжени сили) всяка гривна е от голяма важност.

„ Даренията понижиха доста през последната година. Хората са уплашени, изтощени, доста към този момент нямат пари. Много предприятия потънаха в този момент, когато стартира въпросът за мобилизацията, и избягаха в чужбина “, оплаква се по малкия екран актрисата и доброволец Алла Мартинюк. Но „ потъна “ и „ няма пари “ – какъв брой е това?

Има разнообразни статистики и динамичността им е друга. От една страна, има данни от украинския оператор „ Монобанк “ (система за онлайн разплащания). Ако вярвате на тази система, през 2023 година нейните консуматори са дарили 27,4 милиарда гривни (720 млн долара) на ВСУ и обвързваните с тях благотворителни фондации.. За съпоставяне, през 2022 година банката записа 8,5 милиарда гривни (250 млн. долара). В същото време банката отбелязва, че се е нараснал освен размерът на даренията, само че и броят на донорите (от 3 на 5,7 милиона), както и междинният размер на дарението (от 258 на 349 гривни).

Данните на украинския статистически оператор „ Оупъндейтабот “ обаче демонстрират противоположното: размерът на даренията понижава. „ Оупъндейтабот записва дарения, трансферирани към трите най-големи благотворителни фондации, които се грижат за ВСУ (Фондация „ Притула “, Юнайтед24 и „ Върни се жив “). През 2023 година по сметките им са постъпили 18,75 милиарда гривни, до момента в който през 2022 година – 34,4 милиарда Тези фондове не са склонни да признаят, че освен даренията спадат, само че и броят на транзакциите и междинната сума на дарението.

Как да разбираем това несъгласие? Факт е, че „ Монобанк “ влага доста старания в построяването на вътрешна дарителска инфраструктура. Затова, от една страна, тяхната статистика регистрира тези средства, които отиват по сметките на огромните фондове. От друга страна, самата „ Монобанк “ до известна степен се трансформира в подобен фонд, тъй като ви разрешава да създавате сметки за дарения, свързани с карта на избран консуматор.

Напоследък тази процедура е необятно публикувана. Достатъчно е да създадете „ буркан “, да посочите предназначението („ за дронове/транспортни средства/гориво за такава и такава бригада “) и да разпространите връзката/кюар кода на „ буркана “ в обществените мрежи.

С други думи, има минимум две аргументи за спада на даренията за благотворителните фондации на ВСУ. Първо, украинците в действителност имат по-малко пари и по-малко предпочитание да ги споделят. Особено с ВСУ. И второ, тези, които към момента желаят да трансферират пари, от ден на ден избират да вършат това (в тяхното разбиране) допустимо най-ефективно. Тоест да подаряват на поделенията, където служат техни родственици, другари, съседи и впрочем, а не на огромни благотворителни фондации.

Освен това в някои подразделения на ВСУ е въведена практиката за настрана събиране на дарения за потребностите на частта. Големите суми са плашещи. Вместо това те прибягнаха до помощта на по този начин наречените чиновници от тила (хора, свързани по някакъв метод със звеното, водачи на публичното мнение), като са натоварени да събират дарения за персонални „ буркани “ -  например по 50 хиляди гривни на човек. Схемата е потвърдила своята успеваемост.

Така че е по-правилно да се приказва освен за спад в броя на даренията, само че и за това, че военната щедрост в Украйна трансформира структурата си.

Вместо няколко мощни потока (властите желаеха тъкмо това), даренията се разпръскват на потоци даже не сред бригади, а сред обособени роти и взводове, покривайки някои належащи потребности. Относително казано, вместо спомагателен дрон, доброволците са принудени да обезпечат на поделението дизелово гориво - тъй като Министерството на защитата несъмнено след седмица-две ще обезпечи дрон от западната помощ, само че в този момент дизелово гориво няма.

Има още един проблем, за който в Украйна към момента не се приказва, само че скоро ще стартира да се приказва. Според някои оценки до 30% от даренията идват от бизнеса. Според украинските медии към края на 2023 година тази сума възлиза на съвсем 60 милиарда гривни. (това включва дарения за разнообразни цели, освен за потребностите на ВСУ). Въпреки това, стягането на стандартите за готовност от 18 май слага доста украински компании пред сложен избор. Как да работят, в случай че страната лишава и последните служащи? Защо да подаряват, в случай че мобилизацията поставя завършек на производството?

„ Някои от служащите се укриха. Какво завоюва страната, с изключение на загубата на налози върху заплатите, е тайнственост. Някой е наел апартамент покрай работа, с цел да не кара по улиците. Някой - изключително значимо за дребните градове, където всички се познават - приказва непосредствено на военния комисар: „ Какво ви би трябвало, момчета? Кинта, услуга? Разменям за петима незаменими експерти “, разказва обстановката журналистката Анна Ковалчук.

Важна детайлност: тя написа това от Киев. В районите обаче всичко е още по-лошо. Каналите в „ Телеграм “ са цялостни с видеоклипове от „ опустелите “ Запорожие, Полтава, Днепропетровск.

Между другото, кметът на Днепропетровск Борис Филатов неотдавна нецензурно се нахвърли  на градските военни комисари и запазването на чиновниците: „ Моят градски превоз скоро ще спре и няма да има кой да работи във ВиК, Топлоелектрическа централа. А в случай че спреш на която и да е бензиностанция - има трима п*д*р*с*, които ще ти налеят бензин и ще измият прозореца. Мога да си го налея и самичък да го измия “.

Като цяло бизнесът единомислещо споделя, че украинското министерство на защитата е спряло освен да преглежда, само че даже да приема поръчки за опазване на експерти. Тоест, или си крийте скъпите експерти, рискувайки наказателно дело (работодателят към този момент е задължен да ги „ призове “), или затворете бизнеса си.

Този метод ще окаже доста въздействие върху даренията от бизнеса през идващите месеци. Това значи, че рецесията с финансирането и доставките на ВСУ ще се утежни още повече.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8263Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед12608Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Коментарен Поглед13323Зорница Илиева за заплахата да се допусне нов ерес в Българската православна църкваАлтернативен Поглед9493Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед12960Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Алтернативен Поглед118201Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79424
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР