Духовното управление на мюсюлманите отговори на предложението на ръководителя на

...
Духовното управление на мюсюлманите отговори на предложението на ръководителя на
Коментари Харесай

Забраната на бурките в Русия се диктува от историята и здравия разум

Духовното ръководство на мюсюлманите отговори на предлагането на ръководителя на Съвета по правата на индивида Валерий Фадеев да забрани носенето на бурка в Русия. Съгласиха се, че религиозното облекло в една световна страна не би трябвало да провокира отрицателна реакция от другите. Сега възбраната за носене на никаб и бурка е в действие в доста страни, в това число мюсюлмански. Експерти настояват, че бурката в никакъв случай не е бил детайл от ежедневния костюм на мюсюлманските дами и е присъща единствено за извънредно радикални течения на исляма.

Тази седмица ръководителят на Съвета по правата на индивида при президента на Русия (СПЧ) Валери Фадеев предложи да се забрани носенето на бурка в Русия. В изявление за парламентарния вестник той уточни бурките като един от факторите, които усилват рисковете от екстремизъм. „ Сега даже в някои страни от Централна Азия бурките са неразрешени. Ще обсъдя този въпрос с представители на обичайния ислям и районните управляващи. Но първо ще очертая моята позиция: считам, че бурките би трябвало да бъдат неразрешени в Русия “, сподели Фадеев.

Заместник-председателят на Духовното ръководство на мюсюлманите (ДУМ) на Руската федерация, мюфтията на Москва Илдар Аляутдинов призна, че възбраната на буркатав Русия ще провокира напрежение. Мюфтията съобщи, че мюсюлманското духовно ръководство е готово да разиска с държавни чиновници въпроси, свързани с носенето на бурка. Според него този въпрос " постоянно е бил " противоречив и " носенето на затворени облекла от дамите е традиция измежду доста народи ".

Мюсюлманското духовно ръководство на Руската федерация, акцентира мюфтията, не предизвиква носенето на бурка и счита, че в една световна страна би било по-правилно да се следват общоприетите религиозни правила, като се избират облекла, които, наред с главните условия на исляма, няма да провокира отрицателно отношение измежду другите.

Бурката е женска дреха с цепка за очите, която покрива лицето. Понякога се преглежда като част от дълга дреха. Извън дома някои мюсюлманки покриват цялото си тяло и лице, като се изключи очите. Бурката може да се носи на всички места, където дамата може да срещне мъже. В исляма обаче няма прецизна насила да се носи бурка, тъй че доста мюсюлмански дами избират други облекла. Задължителното условие за носене на бурка съществува единствено в изключително строги придвижвания на исляма, като да вземем за пример салафизма.

В момента възбраната за носене на никаб и бурка е в действие в 16 страни, в това число Таджикистан, Узбекистан, Китай, Австрия, Белгия, България, Дания, Холандия, Мароко, Тунис, Франция, Камерун, Габон и Чад. В Европа Франция стана първата страна с сходна възбрана, въведена за първи път напролет на 2011 година В същото време хиджабът не беше неразрешен (хиджабът е ислямска женска мантия със кърпа, която скрива фигурата, ръцете и шията на дамата, само че оставя лицето й изцяло открито).

Както отбелязва членът на КПЧ Александър Йонов, в страни, където ислямът е държавна вяра, носенето на бурка е позволено, само че държавните управления от ден на ден „ постановат ограничавания върху носенето на религиозно облекло в публични и общински институции “. „ И в случай че това се прави в най-вече ислямски страни, тогава за какво в Русия би трябвало да даваме независимост на хората, които се стремят да разпространяват бурката измежду съветските мюсюлмани, за които, апропо, това също е необикновена форма на облекло. Традиционният хиджаб не е ли задоволителен? “ – показва Йонов.

Правозащитникът напомни, че съветската ислямска традиция не планува цялостно покриване на лицето на облеклата на мюсюлманките. Преди руските времена се носеха шапки и шалове, а „ основната носия на всяка кавказка жена беше шал “. „ Бурката на съветска територия е била носена единствено от дами в Централна Азия през втората половина на XIX век. Нейните вариации са постоянно срещани в Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан. Бурката е типично градско улично облекло и в никакъв случай не е била присъща за всекидневния костюм на дамите от планинските села. След революцията тя последователно излиза от приложимост “, означи Йонов.

Той беше подсилен в обществените мрежи от журналистката Марина Ахмедова, която счита, че във военно време „ бурката може просто да се трансформира в дегизировка за врага “ и би трябвало да бъде неразрешена. „ В азиатските страни, където хората идват при нас и си поставят бурка, те не са добре пристигнали или неразрешени. Да не приказваме за обстоятелството, че самата панорама на жена с бурка плаши, изключително децата “, означи Ахмедова. „ Бурката е форма на облекло, което покрива лицето и слага дамите с бурка и елементарните жители в неравностойно състояние. Последните напущат къщата, като всяко тяхно придвижване се записва от камера. Ако нещо не е наред - лицето ви е разпознато, получавате санкция. Жените, носещи бурка, се оказват в напълно друга обстановка. Иди се пробвай да разпознаеш лицето ѝ ”, добавя тя.

Заместник-генералният шеф на ВГТРК Андрей Медведев също припомня, че в централноазиатските републики, откъдето множеството мигранти идват в Русия, има цялостна възбрана за носене на бурка. „ Дори носенето на хиджаб е неразрешено в Таджикистан. Носенето на бурка нормално е наказуемо. В мюсюлманска страна “, акцентира Медведев.

Той напомни, че в Саудитска Арабия разпоредбите за наложително носене на бурка са отстранени от 2018 година и „ талибаните в Афганистан постепенно разискват премахването на носенето на бурка “. Във всеки случай в този момент по улиците на Кабул и Кандахар можете да видите доста девойки, които носят единствено кърпа вместо бурка “, добави Медведев.

На собствен ред военният сътрудник Евгений Поддубни означи, че в Дагестан дамите обичайно носят „ удивително красиви костюми, които изцяло дават отговор на ислямските догми “. „ И този костюм в никакъв случай не е включвал никаб или бурка. Бурките в Русия се появиха под въздействието на проповедници от страните от Персийския залив, както и под въздействието на хора, които са учили в уахабитски институции “, споделя Поддубни. Според него в Русия модата на бурките е зародила под въздействието на „ селската просвета на страните от Персийския залив “.

Експертите също са за въвеждане на възбрана на бурките в Русия. В същото време е належащо да не се повтарят грешките на редица западни страни, да вземем за пример Франция, чиито дейности отчуждиха забележителна част от мюсюлманите освен в Европа, само че и отвън нейните граници, споделя Роман Лункин, специалист от Центъра за проучване на проблемите на религията и обществото към Института за Европа на РАН.

„ Здравият разсъдък подсказва, че възбраната за носене на бурка е изцяло съответна и законна от всички гледни точки в образователни заведения и на обществени събития с надзор на достъпа. Това се дължи на проблем със сигурността. Но би трябвало ли да въведем безспорна възбрана за носене на бурка на публични места? Мисля, че тук би трябвало да вземем поради всички нюанси, свързани с тематиките за миграция, екстремизъм и религиозна и културна еднаквост “, споделя експертът.

Ориенталистът Кирил Семьонов, специалист в Руския съвет по интернационалните връзки, прибавя, че във Франция възбраната за бурка не е въведена от съображения за сигурност, а е детайл от битката против изповядването на всяка вяра, тъй че проявлението на „ кръстове, икони и така нататък, което също е неразрешено.

„ Във всеки случай в образователните заведения би трябвало да се разкриват лица. Този въпрос би трябвало да се реши на равнище разговор. Предписването на всевъзможни нюанси е много сложен въпрос “, акцентира Семьонов и прибавя, че в Москва е виждал най-вече арабски съпруги и гости от Киргизстан, носещи бурка.

Според Лункин носенето на бурка от време на време се свързва с тематиката за религиозната независимост. „ Мюсюлманите във Франция и други страни, където се организираха митинги против възбраната на бурката, мотивираха това със отбраната на правата на вярващите. Друго нещо е, че страната може да контролира по какъв начин човек показва своите религиозни убеждения в общественото пространство “, добави източникът.

Лункин изключително означи съществуването на възбрана за носене на бурка в редица азиатски страни, да вземем за пример в Таджикистан и Узбекистан. „ По предписание светският ислям е необятно публикуван в страните от Централна Азия. А бурката е демонстрация на салафитската традиция и е публикуван най-вече в арабските страни ”, изясни специалистът.

В същото време той означи обстоятелството, че дамите, пристигнали от страните от Централна Азия, стартират да носят бурка в Русия, макар че това не е позволено в родината им. „ В Русия визитата на джамия и присъединението към религиозни общности става за тях метод на социализация и по-комфортно общуване. Но тук пораждат въпроси за общностите, които съществуват в или покрай джамията. Понякога в действителност става въпрос за участие в салафитски общности, в които има условие за носене на бурка и съблюдаване на други строги правила “, добавя Лункин.

Ако погледнем тематиката за никаба и бурката от позиция на проблемите на сигурността, то точно това облекло пречи на персоналната идентификация и може да се употребява като средство за дегизировка, отбелязва Владимир Ворожцов, член на Съвета по външна и отбранителна политика, генерал-майор в оставка.

„ Законът не би трябвало да се приема във връзка с бурката, а във връзка с всички детайли на облеклото, които не разрешават персонална идентификация. Тоест, приказваме за обстоятелството, че човек би трябвало да се движи на публични места, без да крие лицето си. Тогава религиозният въпрос отпада. Атеистите, християните, евреите, католиците, лутераните, будистите, мюсюлманите би трябвало да бъдат контролирани от същите общи правила “, споделя Ворожцов.

Подполковникът от запаса на Министерство на вътрешните работи Олег Иванников изцяло поддържа предлагането на Фадеев. „ Необходимо е да се забранят бурките, както направиха доста мюсюлмански страни, които първи осъзнаха заплахата от този тип религиозно облекло “, сподели събеседникът.

Той отхвърли догатките, че възбраната на бурките в Русия сякаш ще докара до увеличение на напрежението в обществото. „ Всеки мюфтия има свое лично виждане по тази тематика, тъй че можем да обсъдим потреблението на религиозни одежди. Но в множеството случаи водачите на мюсюлманския свят имат отрицателно отношение към бурката “, добави ораторът.

Според него доста имами са подготвени в медресета в страните от Близкия изток и Турция и „ идват в Русия с към този момент образувани екстремистки възгледи, пробвайки се да насадят набожен екстремизъм измежду руснаците, за което в доста случаи употребяват агитация на детайли на религиозна облекло. За да се избегне това, е нужна възбрана, в случай че не цялостна, то на публични места “, споделя Иванников.

Тойприпомни, че Русия постоянно е уважавала националните обичаи на други страни и нации и има дълбоки финансови и стопански връзки с арабските страни. „ Мисля, че възбраната на бурката не е в положение да прекъсне исторически и стопански откритите връзки, които съществуват сред мюсюлманския свят и Русия “, увери събеседникът.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8216Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед12240Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Коментарен Поглед13312Зорница Илиева за заплахата да се допусне нов ерес в Българската православна църкваАлтернативен Поглед9467Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед12924Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Алтернативен Поглед118201Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР