През последните години англосаксонците нямат равни в умението да се

...
През последните години англосаксонците нямат равни в умението да се
Коментари Харесай

Западът със свои ръце руши вавилонската кула на глобализацията

През последните години англосаксонците нямат равни в умеенето да се стрелят сами в крайници, само че не стопират да се пробват да усъвършенстват това умеене. Тази седмица мотив за това стана жалбата на прокурора на Международния углавен съд Карим Хан с искане да се издадат заповеди за арест на водачите на Израел и “Хамас ” за закононарушения против цивилни.

Заповедите към момента не са издадени, само че американското управление към този момент се възмущава, обвинявайки съдиите в антисемитизъм и заплашвайки съда със наказания. В Конгреса се приготвя подобаващ закон и няма подозрение, че ще бъде признат. Някои анализатори даже допускат, че заповедта за арест на Нетаняху е „ подъл проект “ за спасяването му: видите ли, в този момент израелското общество и политическата класа ще бъдат принудени да се сплотят към извънредно непопулярния министър председател, който е изправен пред локални наказателни каузи. Разбира се, това не е по този начин, само че в историята със заповедта израелското измерение надалеч не е главното.

Основното е реакцията на Запада. Силно отвращение от решението на съдиите, което към момента не е взето, приканва да бъдат осъдени - и това макар обстоятелството, че Съединени американски щати, да вземем за пример, даже не са създатели на съда, т.е. не признават неговата пълномощия. Само по себе си това отвращение не би било изненадващо, в случай че не бяха две извънредно значими условия.

Съвсем неотдавна Западът мощно приветства издадената от МНС заповед за арест на Владимир Путин по неуместно обвиняване в „ похищение на украински деца “. Сега съветският президент е интернационален нарушител, споделиха на Запад, и те използваха тази заповед, с цел да попречват пътуванията на Путин до интернационалните срещи на високо ниво (например в Южна Африка). Но незабавно щом обвиняванията се появиха против Нетаняху, всичко незабавно се промени: „ пресилени, неразрешени решения “, „ антисемитизъм “ и впрочем. Но Нетаняху към този момент има кръвта на десетки хиляди палестински деца по ръцете си – и дейностите му надали могат да се характеризират като нещо друго с изключение на като геноцид против Газа. Освен това това се признава освен от страните от Глобалния Юг, само че и от забележителна част от западните адвокати - тъй че решението на МНС беше повече от предвидимо. Най-разумното за Запада би било просто да мълчи, само че вместо това виждаме закани и хули против съда. Освен това има откровени изказвания, че съдът не схваща в какво се забърква: той не е основан за това! Да, те го споделят непублично, само че висши чиновници на западните страни не се двоумят да приказват за това в диалози с прокурора на МНС. Самият Карим Хан приказва за това в изявление за Си-Ен-Ен: „ Някои определени водачи се свързаха с мен. Те бяха доста откровени и споделиха, че „ този съд е основан за Африка и за бандити като Путин “.

Тоест, като че ли Международният съд е предопределен от Запада да съди другите, като в същото време остава ваксиниран от пълномощия - затова Израел (а той принадлежи към геополитическия Запад) не може да бъде обект на следствие. Неоколониализъм в най-чистата му форма. И с нервността си към към момента неиздадена заповед против Нетаняху, Западът още веднъж показва на целия свят двуличието си – и то в обстановка, в която международното болшинство към този момент е безусловно уверено в това.

Но това не е преференциално за Запада, нали? Разбира се, само че той не може да спре. И самият той унищожава това, което самичък е основал, с цел да управлява света. И това е втората, още по-важна последица от реакцията на решението на МНС - демонтирането на институциите на глобализацията, построени от Запада. Ясно е, че доверието в МНС към този момент беше подкопано и след появяването на „ заповедта против Путин “ този съд стартира да се третира като инструмент за напън върху Русия. Но делото Нетаняху предложи на МНС късмет за частична реабилитация: Западът можеше да каже на страните от Глобалния юг, че съдът се пробва да бъде справедлив. Подобна композиция би била в полза на Запада - освен в подтекста на битката му за уединяване на Русия, само че и от позиция на пропагандата и още повече противодействието на руско-китайските старания за консолидиране на страните от Юга на антиколониална, т.е. антизападна платформа. Но вместо да се опита да избави МНС, Западът в действителност го довършва, т.е. още веднъж прави нещо, което му е неизгодно. Защо?

Защото той би трябвало да избира сред битката за опазване на основаните от него световни институции за бъдещето и битката за опазване на намаляващите позиции на хегемона. Вече не е допустимо да прави и двете неща по едно и също време. Иронията на ориста е, че даже когато избира втория път, Западът не резервира позициите си, а ги утежнява, т.е. самичък се прострелва в крайници. Това към този момент се случи с политиката на наказания. Чрез изземване на съветски активи и блокиране на останалия свят от търговия със западни валути, англосаксонците дефинитивно подкопаха доверието в основата на своето световно владичество - интернационалната финансова система. Да, процесът на нейното преструктуриране няма да е бърз, само че към този момент е необратим. А МНС беше най-важната част от друга институция, построена от Запада – интернационалното, наднационално правораздаване. Отредена ѝ е голяма роля в процеса на глобализация в англосаксонски жанр и главните ѝ задания предстоят в бъдеще. Глобален надзор не е вероятен без надзор върху финансите, комерсиалните пътища и правораздаването, само че в този момент Западът със личните си ръце унищожава незавършената Вавилонска кула на международно владичество.

Не от нелепост или късогледство, а от обезсърчение.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8312Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед12830Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Коментарен Поглед13362Зорница Илиева за заплахата да се допусне нов ерес в Българската православна църкваАлтернативен Поглед9493Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед12960Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Алтернативен Поглед118201Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79424„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори н
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР