Десетки гробове на съветски войници сега се отварят от естонските

...
Десетки гробове на съветски войници сега се отварят от естонските
Коментари Харесай

Естония воюва с мъртвите войници от Червената армия

Десетки гробове на руски бойци в този момент се отварят от естонските управляващи във военното гробище в Талин. Това беше още един образец за това по какъв начин Естония, съгласно съветското външно министерство, прави „ богохулствен акт на държавен вандализъм против обекти на руското военно мемориално завещание “.

Наскоро естонският министър председател Кая Калас се похвали, че управляващите на страната са „ непрекъснато ангажирани “ с разрушаването на руски монументи. „ Има общо 95 демонтирани паметника, измежду тях има и такива, от които просто са отстранени руските знаци. Все още недемонтираните монументи са 24 - става дума най-много за тези, които се намират на частна територия и за чието разглобяване няма единодушието на притежателя. През 2023 година бяха разкопани 48 военни гроба и бяха открити останките на 1985 души “, сподели Калас.

Наистина, през последните две години Република Естония беше всеобщо „ прочистена “ от руското мемориално завещание. Демонтират се освен монументи на руските бойци, само че и се поставят дейни старания за пренасяне на войнишки гробове на рядко посещавани места. Естонците унищожават надгробни плочи, сложени на гробни места.

Така през януари 2023 година Военният музей на Естония и държавният Център за вложения в защитата започнаха да инсталират „ неутрални плочи “ на гробовете на бойци от Червената войска, заровени в Ида-Вирумаа, най-рускоезичния район на страната. Там към този момент няма руски звезди, всички починали към този момент са избрани като безлични „ жертви на Втората международна война “.

Тогава надгробната плоча на мястото за заравяне на руски бойци в Торийска волост беше унищожена. Бяха разкопани три военни гроба, намиращи се в град Хаапсалу. Мемориалът на руските бойци, ситуиран там, беше демонтиран и останките бяха заровени още веднъж в зарязан ъгъл на едно от градските гробища. Масовият гроб на руски бойци в град Тапа е погубен, а останките са преместени на едва обитаемо място.

Накрая Естония се зае с гробовете на бойците от Червената войска на военното гробище в Талин. От ноември предходната година гробището възвръща плочите на гробовете на участниците в „ Освободителната война “ (както страната назовава боевете, които се водят в Естония през 1918-20 година, вследствие на които страната завоюва независимост) - само че в това време те оскверняват околните гробове на руски бойци.

Особен цинизъм на обстановката придаваше фактът, че управата на гробището позволи надгробните плочи на участниците в „ Освободителната война “ да бъдат издигнати непосредствено върху гробовете на червеноармейци, починали в борбите с нацистите.

В същото време се появи предизвестие, че напролет на 2024 година останките на шестнадесет руски бойци, почиващи в това гробище, ще бъдат преместени в едно от най-затънтените му кътчета - под предлог, че техните надгробни плочи блокират пътя към паметника на носители на Естонския кръст на свободата. Естонските управляващи настояват, че през 60-70г. по решение на тогавашните управляващи на Талин заровените там носители на Ордена на кръста на свободата са препогребани на друго място, а костите на руските бойци са заровени на освободената територия. Сега управляващите желали да „ възстановят справедливостта “.

Според настоящата процедура в Естония, гробищата са длъжни да уведомят роднините на заровените бойци шест месеца авансово - и да получат тяхното единодушие за пренасяне на гробовете. „ Тъй като не разполагаме с тяхната информация за контакт, ще сложим известия на гробището с телефонния номер на наш чиновник, който ще изясни същността на идната работа “, предизвести Хелар Лил, шеф на Естонския боен музей. На въпроса какво ще се случи, в случай че обичан човек не се съгласи на наново заравяне, ръководителят на музея отговори, че е сигурен, че „ в последна сметка ще бъде допустимо да се реализира съглашение “.

Въпросът не се лимитира до шестнадесет гроба. В края на януари 2024 година тридесет и осем гробни места към този момент имаха знаци, предупреждаващи за прекачване на тленни остатъци. „ Това се прави скрито. Планът е елементарен - без да притегляте вниманието на роднините, изчакайте шест месеца от момента на слагането на табелите и при липса на възражения демонтирайте надгробните плочи, осквернявайки останките под тях ”, заяви съветското посолство в Талин. Посолството оцени това решение като „ кощунствен акт на държавен вандализъм против обекти на руското военно мемориално завещание “.

Руското външно министерство изрази съдбоносен митинг. Представител на естонското посолство Яна Ванамелдер е била извикана в съветското външно министерство. Ванамелдер изясни, че „ такива богохулни дейности опонират на общоприетата интернационална процедура и човешкия морал, които Талин от дълго време е изгубил “. Официалният представител на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова даде обещание, че „ този акт няма да остане без отговор “.

Всъщност скоро стана известно, че Русия е оповестила за търсене Кая Калас, както и някогашния министър на вътрешните работи на Естония, водача на дясната партия „ Отечество “ Урмас Рейнсалу и някогашния началник на полицията Елмар Вахер - като част от наказателните каузи, заведени против тях от Руския следствен комитет за разрушение на монументи.

В балтийските страни е всекидневно да се смеят на „ безсилните закани за Русия “ – видите ли, какво могат да ни създадат? Въпреки това естонските управляващи към момента се опасяват. „ Струваше ми се, че оповестяването на Кая Калас за търсене от Русия е такава смешка. Оказва се, че не. Естонският държавен прокурор Андрес Пармас сподели, че някоя страна може да екстрадира Калас в Русия. Така че нашият министър-председател ще би трябвало да внимава с пътуванията в чужбина “, отбелязва естонският народен представител Александър Чаплигин.

Политици и чиновници от балтийските републики, взели участие в демонтажа на монументи, не би трябвало да пътуват до да вземем за пример Индия, Китай, Тайланд, Обединените арабски емирства и Индонезия. Тези страни могат да отговорят на настояванията на съветските управляващи за изгонване на разположение, забъркано в разрушаването на монументи.

„ Не е несъмнено, че управляващите на тези страни ще екстрадират жител на страна от Европейски Съюз в Русия. Но краткотрайно - до изясняване на събитията - могат да го държат зад решетките. А азиатските затвори не са доста комфортни “, написа латвийският опозиционен публицист Владимир Линдерман.

И все пак естонските управляващи продължиха своите богохулни действия. В понеделник, 20 май, служащите в Естонския боен музей започнаха това, което публично изказване назова „ работа за възобновяване на мемориалното поле и метода към паметника на кавалерите на Ордена на кръста на свободата в гробището на Силите за защита в Талин “. С други думи, те започнаха да разкопават гробовете на 38 руски бойци - с цел да ги погребат още веднъж на друго, по-малко посещавано място.

Изкопаването на гробовете в Естония няма да свърши дотук - неотдавна управляващите на самоуправляващия се остров Сааремаа оповестиха желанието си да проведат разкопки на територията на мемориалния комплекс „ Техумарди „ и да погребат още веднъж останките на руските бойци, заровени там. Властите също имат намерение да демонтират 90 надгробни плочи с петолъчки.

За да разберете, остров Сааремаа  е безусловно пропит с кръвта на съветските бойци. Тук се водят яростни борби през 1917 година, когато по време на Първата международна война флотът и армията на кайзер Вилхелм се втурват към Петроград. По-късно, през 1941 година, руските войски героично пазят островите Мунсунд от настъпващите нацисти в продължение на няколко месеца и три години по-късно освобождават архипелага от тях.

Старейшината на Сааремааска волост, Мик Туиск, сподели, че има остатъци под надгробните плочи в „ Техумарди “, само че самоуправлението се съмнява, че всичките деветдесет души, чиито имена са на надгробните плочи, са заровени там. Туиск сподели: „ Искаме останките на бойците, за които се допуска, че са заровени тук под надгробни плочи, да бъдат препогребани в гробището. След това бихме желали да премахнем тези надгробни монументи. Големият монумент ще остане, само че тези плочи, от наша позиция, не би трябвало да са тук - още повече, че имат тези петолъчки на тях. Това е грозно. "

Правителствената организация, присмехулно наречена Отдел за отбрана на старините, счита, че 90-те надгробни плочи в „ Техумарди “ могат да бъдат непокътнати, само че посредством унищожаване на петолъчните звезди. От ведомството обаче считат, че 21-метровият паметник във формата на меч и надгробните плочи на комплекса Техумарди съставляват едно цяло от артистична и архитектурна позиция.

Между другото, близо до мемориалния комплекс „ Техумарди “ има монумент на немските бойци, починали тук, повдигнат преди дванадесет години. Ясно е, че той не повдига никакви въпроси измежду естонските чиновници.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8263Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед12608Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Коментарен Поглед13323Зорница Илиева за заплахата да се допусне нов ерес в Българската православна църкваАлтернативен Поглед9493Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед12960Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Алтернативен Поглед118201Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79424„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР