Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, ЮНЕСКО

...
Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, ЮНЕСКО
Коментари Харесай

Французойка смени Ирина Бокова в ЮНЕСКО

Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета, ЮНЕСКО утвърди за общоприет шеф френският министър на културата Одри Азуле, предадоха международните организации.

Жена сменя Бокова отпред на ЮНЕСКО, скандал преди избора

За 45-годишната Азуле гласоподаваха 131 страни-членки ,

а срещу бяха 19. Тя беше номинирана за поста предишния месец. Азуле ще размени българския посланик Ирина Бокова и става втората жена, която ще управлява организацията.
 Новият шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле и към този момент някогашният Ирина Бокова Новият шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле и към този момент някогашният Ирина Бокова
Първоначално за поста общоприет шеф бяха издигнати девет кандидатури, само че преди началото на гласуването Гватемала и Ирак отдръпнаха номинациите си. В хода на конкуренцията Азербайджан също се отхвърли. По-късно отпаднаха кандидатурите на Виетнам, Китай и Ливан. Накрая останаха единствено тези на Египет, Франция и Катар, само че северноафриканската страна отпадна в предпоследния кръг.

Азуле разгласи кандидатурата си за началник на ЮНЕСКО през март, само че нямаше опция да взе участие интензивно в акцията

за избирането си преди края на мандата на предходния френски кабинет и идването на власт на Еманюел Макрон.

Бившата ръководителка на културното ведомство беше релативно непознато лице на френската политическа сцена, преди да бъде назначена на поста предходната година. Преди това тя беше вторият човек във френския Национален киноцентър.

Одри Азуле е родена на 4 август 1972 година в мароканско еврейско семейство. Нейният татко е банкерът Андре Азуле, консултант на мароканския крал Мохамед Шести и преди този момент на неговия татко Хасан Втори. Нейна майка е писателката Катя Брами.

Азуле приключва парижкия Институт за политически науки и Университета в Ланкастър, Англия, преди да се дипломира от влиятелното френско Национално учебно заведение по администрация.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР