Група депутати и сенатори са внесли в руската Държавна дума

...
Група депутати и сенатори са внесли в руската Държавна дума
Коментари Харесай

Русия смята да забрани продажбата на устройства без поддръжка на RuStore като iPhone

Група депутати и сенатори са внесли в съветската Държавна дума (долната камара на Федералното заседание – Народното събрание на Русия) законопроект, който може да докара до възбрана на продажбите на iPhone в Русия.

Според документа ще бъде неразрешено да се продават устройства в Русия, на които е невероятно да се конфигурира магазинът за приложения RuStore.

Инициативата е ориентирана към битка с дискриминирането на приложенията на съветски разработчици в Apple App Store, заяви Антон Горелкин, заместник-ръководител на Комитета по осведомителна политика на Държавната дума в канала си в Telegram.

Инициативата предлага промени в закона за отбрана на потребителите и към този момент е оповестена в електронната база данни на Народното събрание. Очаква се законът да даде опция за появяването на RuStore в iOS, който съветските притежатели на устройства на Apple ще могат да употребяват за евакуиране на локални приложения.

Според Горелкин новият закон освен ще опрости разполагането на приложения на съветски разработчици в App Store, само че и ще защищити съветските консуматори от риска да изтеглят подправени и лъжливи приложения, които към момента са налични в корпоративния магазин на американската компания, макар заявените от нея ограничения за сигурност.

Както означи депутатът, през 2022 година в Европейския съюз беше призната сходна норма, която принуди Apple да даде на iOS нужната функционалност. През април тази година работещ аналог на App Store – AltStore PAL стана наличен за европейските консуматори.

Антон Горелкин съобщи, че по негови данни версията на RuStore за iOS към този момент е създадена и може да се появи в „ ябълковата платформа “ още на идващия ден след влизането в действие на закона.

„ Разбираме, че Apple ще се нуждае от несъмнено време за привеждане в сходство, по тази причина планираме законът да влезе в действие от 1 септември 2025 година. “

каза депутатът

Този закон обаче към този момент има един огромен проблем. Apple спря формалните продажби на своите устройства в Русия още през 2022 година.

Всичко, което в този момент се продава в страната, в това число в огромните търговски вериги се внася в страната по схеми за успореден импорт. Това значи, че тези джаджи в началото са били предопределени за други страни. Поради това е малко евентуално компанията да добави към тях функционалността за инсталиране на съветски магазин за приложения.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР