Очаквано в управляващата коалиция се стигна до разногласие по темата

...
Очаквано в управляващата коалиция се стигна до разногласие по темата
Коментари Харесай

Особена ирония. Леко разногласие в управляващата коалиция за Северна Македония

Очаквано в ръководещата коалиция се стигна до различие по тематиката за Северна Македония, само че към този момент няма конфликт и четирите партии остават на твърда позиция, че Скопие би трябвало да извърши българските условия, с цел да се придвижи към Европейския съюз.

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " отхвърлиха концепцията на водача на " ИТН " Слави Трифонов смяната на българската позиция за Скопие да бъде обвързана и с рухването на визите за Съединени американски щати и приемането на страната в Шенгенското пространство.

Андрей Гюров от " Продължаваме промяната " разяснява пред Нова телевизия, че на интернационално равнище сходно обвързване не работи.

" Нашата позиция е доста ясна – имаме тактика по какъв начин диалозите със Скопие да се водят на по-интензивно равнище и на по-широка плоскост- и то освен за история, което да помогне да сближим позициите ", уточни Гюров.

В същото време той означи, че кабинетът ще работи и за рухването на визите и за приемането на страната в Шенген.

" Ако спазим правилата в съдружното съглашение и се преборим с корупцията, в случай че изведем върховенството на закона на по-високо ниво – това са ограничения, с които България ще бъде призната в Шенгенското пространсво и ще може да се пътува до Съединени американски щати без визи ", сподели той.

Съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов от своя страна дефинира като " особена подигравка " позицията на Трифонов, само че също не се конфронтира с него.

" Темата за участието на Северна Македония в Европейски Съюз е извънредно значима за България. Трябва да се отнасяме съществено към този въпрос и да защитим националните ни ползи. Той желае да каже на нашите западни сътрудници, че там, където ние имаме интерес, ни подрязвате, а другояче ни натискате ", сподели Атанасов и означи, че България е под мощен напън.

" Не виждам нищо неприятно в това, което е споделил. Това е някаква особена подигравка ", добави Атанасов.

Той означи обаче, че България би трябвало да работи за непоклатимост на България.

" Много е значимо от геостратегическа позиция. Трудни са Балканите ".

Стратегията на държавното управление е да ускори договарянията със Северна Македония, като стартират да се водят сред пет работни групи, засягащи въпроси освен от историята, само че и от културата, бизнеса и други въпроси. Премиерът Кирил Петков по-рано даже даде период от шест месеца, в който рецесията би трябвало да бъде контролирана.

Следващата седмица се чака да се организира и съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност към президента по тематиката, на който евентуално също ще има разнообразни нюанси в позициите на другите партии.

И четирите не одобряват допускането на взаимни отстъпки към Скопие и упорстват македонците да стартират да извършват българските условия, с цел да утвърди България преговорната рамка на страната им за Европейски Съюз, само че " ИТН " и Българска социалистическа партия са надалеч по-твърди в тона към Скопие от Политическа партия и Демократична България, които упорстват за намирането на бързи решения, които да разрешат евроинтеграцията на района.

Този месец се готви и среща сред Кирил Петков и новият министър председател на Северна Македония Димитър Ковачевски, който ще размени на поста Зоран Заев.

Македонските ръководещите разпореждат мощни очаквания на новото държавно управление на Кирил Петков, като се възползват и от мощния напън на Съединени американски щати, Европейска комисия и някои европейски страни към България. Засега обаче новото държавно управление не демонстрира, че е готово да " пусне " Скопие, в случай че не стартира да извършва българските условия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР