Oбщинският плувен басейн в Созопол вече се захранва с възобновяема

...
Oбщинският плувен басейн в Созопол вече се захранва с възобновяема
Коментари Харесай

Oбщинският плувен басейн в Созопол вече се захранва с възобновяема енергия

Oбщинският плувен басейн в Созопол към този момент се зарежда с възобновима сила. Проектът е осъществен с помощта на обществена инвестиция в размер на 133 000 лв., направена от Shell и сътрудниците ѝ в изследователски „ Блок 1-14 Хан Кубрат “ в Черно море – Woodside Energy и Repsol. На покрива на закрития басейн са инсталирани 170 слънчеви панела със съответното съоръжение и e обезпечено ново енергийно дейно осветяване. Соларната система ще спести 39 000 кг въглероден диоксид на година и ще създаде електричество, задоволително за зареждането на 5 000 000 смарт телефона.

Проектът е осъществен в партньорство с Община Созопол.

„ Радостни сме, че можем да подкрепим община Созопол в реализирането на този план. Той ще даде своя въпреки и дребен принос за основаването на свят с нулеви излъчвания от парникови газове и е в синхрон с задачата на Shell бизнесът ни в международен мащаб да е безпристрастен във връзка с парниковите излъчвания до 2050 година или по-рано “, разяснява Камелия Славейкова, изпълнителен шеф на Shell България.

„ С този план, с помощта на Shell, Созопол подава другарска ръка на природата, като започва потреблението на възобновима сила, а в същото време ще понижим и разноските за електричество с над 12 000 лева на година. Спестените средства ще можем да пренасочим към значими сфери като развиването на спорта и културата в града “, споделя Тихомир Янакиев, кмет на община Созопол.

Shell и сътрудниците ѝ вложиха близо 2 000 000 лв. през последните четири години в разнообразни просветителни и обществени планове в общините по Южното Черноморие. Това включва поддръжка за построяването на новаторския център за просвета и сила „ ПланетУм “ в Бургас, обезпечаване на образователно съоръжение за учебно заведение „ Никола Вапцаров “ в Приморско, както и създаване на детски и спортни площадки в Несебър и Поморие. В допълнение, Shell подкрепя Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “ и Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ с реновиране на лаборатории и даване на геоложка инсталация.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР