Санкциите след нахлуването в Украйна доведоха до рязко покачване на

...
Санкциите след нахлуването в Украйна доведоха до рязко покачване на
Коментари Харесай

Поне 7 нови гръцки милиардери, забогатели от доставката на руски петрол

Санкциите след нахлуването в Украйна доведоха до внезапно повишаване на цената на танкерите, което усили благосъстоянието на гръцките морски сили до рекордни стойности и сътвори най-малко седем нови милиардери.

През юни 2022 година водещи гръцки корабособственици се събраха на конференция в курорта " Четири сезона " във Вулиагмени, богато предградие южно от Атина. Само три месеца след нахлуването на Русия в Украйна гръцките корабособственици имаха необикновен взор върху войната, която раздруса международната стопанска система.

" Това е покруса за човечеството, само че в това време основава благоприятни условия ", сподели Джордж Прокопиу, един от най-големите притежатели на танкери в света. " Трябва да сме подготвени да се възползваме от тези благоприятни условия ", добави Евангелос Маринакис, магнатът, който стои зад корабната компания Capital Maritime and Trading.

По време на същия панел, озаглавен " Гръцкото мореплаване в челните редици на международната търговия ", Прокопиу също даде смела прогноза: " До края на годината ще забележим доста, доста положителни пазари във всички сегменти. Аз съм доста оптимистично надъхан. Корабите ще имат доста по-високи цени. "

Това предсказване се сбъдна, като оказа помощ на 77-годишния Прокопиу и 56-годишния Маринакис да се трансфорат в милиардери, защото цената на корабите им набъбна, а империите им се разраснаха.

От 2022 година насам Прокопиу и Маринакис са поръчали 123 нови кораба на стойност близо 13 милиарда $, съгласно данни от VesselsValue. Четирите корабни компании, благосъстоятелност на Прокопиу, разполагат със 173 танкера, в това число тези в градеж, което е с 54 повече, в сравнение с през 2021 година

Тези корабни сили са част от новото потомство гръцки милиардери, които вършат талази на сушата и в морето. Според оценки на Forbes сега в Гърция има най-малко 12 милиардери в региона на корабоплаването, повече от всеки път. Седем от тях се появяват в листата на милиардерите на Forbes за първи път. Общата им стойност е 32 милиарда $ - което се равнява на към 12% от брутния вътрешен артикул на страната.

След като съветските войски нахлуха в Украйна през февруари 2022 година, Съединени американски щати и Европа започнаха ограничения за възбрана на вноса на съветски нефт по море. По-късно постановиха таван на цените на съветския нефт, който имаше за цел да ограничи облагите на Путин, само че и да подсигурява, че петролът към момента тече.

Много западни компании взеха решение да спрат напълно търговията, считайки я за прекомерно рискована. Не и гърците, които имат опит в работата в периферията на международната стопанска система.

Въпреки че няма доказателства, че някой от тези милиардери е нарушил глобите, те сигурно са се възползвали от обстановката. " Ако има опция за работа по легален метод, те ще се възползват от тази опция ", споделя Йоанис Теотокас, професор по ръководство на корабни компании в университета в Пирея, Гърция.

Преди войната по-голямата част от петрола на Русия отиваше за Европа. След европейската възбрана по-голямата част от петрола се пренасочва към Индия и Китай, което значи доста по-дълъг път за танкерите и по-високи цени за притежателите на кораби, които правят тези пътувания. Типичен курс от балтийските пристанища на Русия до западното крайбрежие на Индия - най-популярният маршрут за съветския нефт - може да генерира доходи от към 8 млн. $ - 60% повече от междинната цена през октомври 2023 година и пет пъти повече от 2021 година

Гърците се възползваха директно от тези по-високи цени. Между април 2022 година и февруари 2024 година гръцките компании са транспортирали 28% от общия експорт на съветски нефт, съгласно разбор на Института KSE към Киевското учебно заведение по стопанска система, основан на данни от Kpler. Фирми, благосъстоятелност на гръцки сили - TMS Tankers (собственик Георг Иконому), Minerva Marine (Андреас Мартинос) и Dynacom Tankers (Прокопиу) - съставляват три от петте най-големи превозвачи на съветски нефт през този интервал, до момента в който останалите две места са заети от основани в Дубай компании, учредени от съветската държавна компания Сойкомфлот.

Гръцките корабособственици в никакъв случай не са се страхували да печелят пари в спорни времена. През 60-те години на предишния век семейството Вардиноянис - понастоящем ръководена от 91-годишния милиардер Вардис - се прочува с опита си да наруши ембаргото на Организация на обединените нации и да транспортира нефт до режима в Родезия (сега Зимбабве) посредством водопровод в Мозамбик.

Изтеклите документи, видени от Forbes, демонстрират и до каква степен е стигнала най-малко една гръцка корабна компания, с цел да завоюва контракти с съветски водачи. През декември 2016 година Прокопиу написа писмо до Игор Сечин, основен изпълнителен шеф на съветската държавна петролна компания " Роснефт " и един от най-близките сътрудници на Путин. Той желал да разшири бизнеса си с Москва и писмото било предадено непосредствено на Сечин, като в него се предложило " взаимноизгодно " съглашение за търговия с петрол и газ на " Роснефт " с неговия флот от танкери.

Писмото съдържало и проектоспоразумение, в което се описвало по какъв начин флотът на Прокопиу ще търгува с съветски изкопаеми горива непосредствено с Индия и Китай, заобикаляйки най-големите търговци на нефт в света. Писмото е част от " течовете на Бабаков " - масив от документи от имейл акаунта на съветския народен представител Александър Бабаков, които украинската хакерска група Cyber Resistance показа с Организацията за проучване на проведената престъпност и корупцията (OCCRP) и нейните сътрудници, в това число Forbes.

Неотдавна, през юни 2020 година, Съединени американски щати постановиха наказания на два морски кораба, благосъстоятелност на Dynacom и новия милиардер Константинос Мартинос Тенамарис, тъй като те са превозвали венецуелски нефт.

Те бяха извадени от листата със наказания по-малко от месец по-късно, откакто и двете компании дадоха обещание да спрат да търгуват с Венецуела.

Добрите времена няма да продължат постоянно. В последна сметка нестабилният пазар на танкери ще се стабилизира и ще постави завършек на взрива, който направи толкоз доста гръцки превозвачи милиардери. Въпреки това сумата, която те са вложили в закупуването на нови, по-модерни плавателни съдове - и облагите, които са осъществили, продавайки остарели кораби на високи цени и превозвайки съветски нефт на преференциални цени - значи, че те ще бъдат в по-силна позиция през идващите години.

Докато има пари за печелене - и до момента в който рисковете не са прекомерно високи - гръцките компании евентуално ще продължат да продават старите си танкери на свързани с Русия подставени лица, като в същото време печелят огромни суми от търговия с съветски нефт. А когато взривът свърши, те ще бъдат подготвени да се възползват от идната опция, въоръжени с флот от чисто нови танкери за милиарди долари. /БГНЕС

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР