Отпускат 42 милиона лева за зарядни станции за електромобили по

...
Отпускат 42 милиона лева за зарядни станции за електромобили по
Коментари Харесай

Държавата си постави за цел да изгради 160 зарядни станции за електромобили в следващите 2,5 години

Отпускат 42 милиона лв. за зарядни станции за електрически автомобили по автомагистралите. Парите идват от програмата „ Транспортна сигурност ”. 

Станциите ще бъдат построени в околните две години и половина. Като изискването е да бъдат по коридорите на по този начин наречената Трансевропейска транспортна скица. В нея попадат главно автомагистралите „ Тракия ” и „ Струма ”. След построяването им пътуването сред градовете с автомобил като този ще бъде доста по-лесно.

Засега електроавтомобилите не са огромен част от всички коли по пътищата ни. Техният брой е тъкмо 17 458. Но това ще се промени в околните пет години.

Ще са най-малко три пъти повече, което значи, че зарядните станции би трябвало да бъдат в същата градация. Даже малко повече, изясни за NOVA Илия Левков от Национална браншова организация за електрическа подвижност.

Затова от Министерството на превоза ще оказват помощ с още места за зареждане.

„ Нашата задача е да изградим най-малко 160 станции. Те ще бъдат във всички елементи на страната, като се изключи Югозападния регион, който е регион в преход и изключен от тази скица ”, съобщи Мартин Георгиев от Министерство на превоза.

„ По принцип зарядната инфраструктура в България е добре развита. По инструкция 94 от 2014 година беше заложена целесъобразна численост от към 7000. Останалите 6000 още не сме ги постигнали, само че вървим в тази посока ”, акцентира Илия Левков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР