Съединените щати и Иран тази седмица са провели непреки преговори

...
Съединените щати и Иран тази седмица са провели непреки преговори
Коментари Харесай

САЩ и Иран са провели непреки разговори в Оман за сигурността в Близкия изток

Съединените щати и Иран тази седмица са провели " непреки договаряния " в Оман за попречване на ескалация на напрежението в Близкия изток. Това заяви порталът Axios, базирайки се на свои източници. Според тях от американска страна в консултациите са взели участие Брет Макгърк, координатор на Съвета за национална сигурност на Белия дом за Близкия изток и Северна Африка, и изпълняващият длъжността специфичен представител на Съединени американски щати за Иран Абрам Пейли. Не е известно кой е взел участие в консултациите от страна на Иран, отбелязва порталът. Според него консултациите са били отдадени на разискване на вероятните „ последствия от дейностите на Иран и неговите прокси сили “ в района, както и на „ загрижеността на Съединени американски щати по отношение на нуклеарната стратегия “ на Техеран.

Axios акцентира, че сходни съвещания са извършени за първи път от януари 2024 година, когато сходни договаряния се организираха в Оман. Той отбелязва, че непреките договаряния сред Съединените щати и Иран в Оман са се състояли „ повече от месец откакто “ Техеран е нанесъл солиден удар с ракети и безпилотни самолети по израелска територия на 13 април.

Вечерта на 13 април Иран изстреля дронове и ракети към Израел, наричайки това отговор на „ многочислени закононарушения “, в това число нахлуване, приписвано на Израел, против консулския отдел на посолството на Ислямската република в Дамаск. Според иранските държавни медии задачите на офанзивите против еврейската страна са били военни цели. Израелските отбранителни сили показаха, че са прихванали 99% от иранските снаряди и са нанесени незначителни вреди на авиобазата Неватим.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР