Административният съд на София-град отмени решението на Централната избирателна комисия

...
Административният съд на София-град отмени решението на Централната избирателна комисия
Коментари Харесай

АССГ отмени орязаните от ЦИК медийни пакети за малките партии

Административният съд на София-град анулира решението на Централната изборна комисия (ЦИК) за орязване на медийните пакети на дребните обединения за предизборната акция за вота на 9 юни. Това излиза наяве от прессъобщение на уеб страницата на съда от 17 май.

Тъй като изборите са 2 в 1 - за Народно заседание и за Европейски парламент, обединенията, които не получават дотация от страната, имаха право по Закона за политическите партии на два медийни пакета от по 40 хиляди лв. всеки.

С решение на ЦИК № 3225–ЕП/НС/07.05.2024 година - точка 1 (изречение първо), обаче бе написано, че страната дава средства за медийни пакети за присъединяване в двата типа избори общо в размер на 40 000 лева с Данък добавена стойност. 

Заради това решение стачкуваха множеството от по-малките обединения, участващи в тези избори, а някои от тях го апелираха. Сега това изречение е анулирано от Административен съд София-град.

Когато партия или коалиция е записана единствено в изборите за народни представители, медиен пакет в посочения размер се дава, в случай че партията или обединението е записала кандидатски листи във всички изборни региони.

Решението на Административния съд в София-град може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 3-дневен период от датата на оповестяването му.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР