Няма яснота кой ще носи отговорност при странични ефекти от

...
Няма яснота кой ще носи отговорност при странични ефекти от
Коментари Харесай

Притеснение: Кой ще носи отговорност при странични ефекти от ваксините?

Няма изясненост кой ще носи отговорност при странични резултати от имунизациите против Ковид-19. За това алармират адвокати.

А лекари се притесняват, че няма задоволително информация за имунизациите и нежеланите резултати от тях.

Личните лекари се притесняват, че може цялата отговорност от резултата на Ковид имунизацията да падне върху тях.

"Въпрос на време е всичко. Разбирам, че и сътрудниците са обезпокоени за личната си имунизация. Разбирам техните опасения и моите опасения каква ще бъде отговорността, която ще носим. Разбирам и неуверените пациенти, до каква степен ще има резултат от тази имунизация ", разяснява доктор Павлина Цанкова.

Преди слагането на имунизацията всеки ще би трябвало да се запознае с изискванията на листовката и да даде осведомено единодушие. Според юристите обаче това не снема отговорността от лекарите.

"Лекарят носи отговорност, в случай че дейностите му или бездействията му се отклоняват от написаните нормативни уредби и неписаните правила и правила. Трябва да бъдат преценени както алергиите, по този начин и другите съпътстващи болести, точно поради това отговорността на лекарите е извънредно сериозна ", споделя юристът Калина Михайлова.

А лекари се тормозят, че нямат задоволително информация за всички процедури по слагането на имунизациите.

"Дори в написания Национален имунизационен проект не е посочено по какъв начин тъкмо ще бъдат осведомени лекарите за всички тези характерности на имунизацията ", споделя доктор Виделина Молова.

Ако нежеланата реакция е разследване от неправилното превозване или предпазване на медикамента, то тогава отговорността ще е за сметка на логистичната компания и може да бъде търсена от държавните органи, считат адвокати.

При договарянията с Европейски Съюз обаче остава отворен въпросът дали производителят ще носи отговорност за настъпили постваксинални реакции.

Според министъра на опазването на здравето ангажимент на българското държавно управление е до началото на имунизацията всички жители да получат надеждна и налична информация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР