Със запалване на символичния вечен огън днес във Враца ще

...
Със запалване на символичния вечен огън днес във Враца ще
Коментари Харесай

Започват Ботевите дни във Враца

Със запалване на символичния безконечен огън през днешния ден във Враца ще бъде обещано формалното начало на Ботевите дни, отдадени на 148-та годишнина от подвига на поета - бунтовник и четата му.

Програмата на честванията включва разнородни културни, просветителни, туристически и спортни прояви за всички възрасти. Някои от събитията са обичайни, а други като дрон-шоуто довечера ще се проведат за първи път, осведоми БНР.

Още след Освобождението във врачанския край, белязан със стъпките и героизма на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Балкана, на разнообразни места и с разнообразни прояви се отдава респект на поета-революционер и неговите съратници. В началото спонтанни и неофициални, деянията от дълго време са институционализирани, само че са все по този начин притегателни освен за врачани, само че и за българи от всички краища на страната.

Някои от събитията в афиша на Ботевите дни са обичайни и с десетилетна история. Емблематичен образец е Националният туристически поход по пътя на Ботевата чета " Козлодуй - Околчица ". По славния маршрут в този момент, за 76-та година, се чака да вървят близо 2 хиляди души, огромна част от които са възпитаници от цялата страна. Походът има статут на най-мащабната родолюбива демонстрация в туристическия календар. Колоната от Ботеви поклонници ще тръгне на следващия ден рано сутринта от козлодуйския бряг. Там преди 148 години войводата и четата му слизат от парахода " Радецки ", целуват родната земя и поемат по пътя на безсмъртието. По Ботевите стъпки походниците ще вървят до връх Околчица, където се организира обичайното всенародно поклонение на 2 юни - Деня на Ботев.

В навечерието му, на 1 юни вечерта, от години в центъра на Враца край величавия монумент на поета - бунтовник тържественият протест - заря събира хиляди поданици и посетители на града. Рецитали, изложения, литературни състезания, концерти, полемики и просветителни игри са част от разнообразната стратегия на честванията. Проявите са ориентирани към всички възрасти - деца, младежи и възрастни. Подробности за самодейностите са оповестени във всички интернет канали на Община Враца.

Официалното начало на Ботевите дни е през днешния ден. Предвидено е откриването на две изложения: националната " В земята на Ботев " в музея и на младия врачанин - цифров актьор Илиян Стойчев в читалището. Вечерта ще има концерт на " Фондацията ", след който небето над града ще бъде сцена за дрон - шоу с патриотично обръщение.

Откриването на Ботевите прояви е преди обед с обичайна гала край паметника на поета - бунтовник в центъра на Враца. Там ще бъде разпален символичния безконечен огън.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР