Новият украински президент Володимир Зеленски направи голям удар през уикенда

...
Новият украински президент Володимир Зеленски направи голям удар през уикенда
Коментари Харесай

Размяната на затворници с Русия - победа за Зеленски, но с риск от опасни последици

Новият украински президент Володимир Зеленски направи огромен удар през уикенда с сполучливата, първа по рода си замяна на пандизчии с Москва. Този прогрес обаче може да наложи на Киев рискови отстъпки в бъдеще, предизвестяват специалисти и медии.

Встъпил в служба през май, Зеленски - някогашен артист без опит в политиката, извърши едно от предизборните си обещания, като издейства от съветския президент Владимир Путин освобождението на 35-те най-известни украински пандизчии, в това число на кинорежисьора Олег Сенцов и 24-мата моряци, пленени при морски случай в края на 2018 година

" В политически проект това е огромен триумф за Зеленски ", акцентира украинският политически аналитик Володимир Фесенко. Още повече че всички замени с Москва бяха блокирани от три години, а украинските пандизчии, посрещнати в Киев от президента, бяха почетени като герои в цялата страна.

В подмяна обаче Зеленски бе заставен да съобщи на Москва някогашен боен пълководец на проруските сепаратисти, считан за един от основните очевидци по делото за злополуката на малайзийския пътнически аероплан от полет МН17, свален преди пет години над зоната на бойни дейности в Източна Украйна.

И защото интернационалното следствие стигна до извода, че боингът е бил свален от съветска ракета, това решение разгневи Холандия, изгубила 196 свои жители в нещастието. Хага на вятъра настояваше Киев да не изпраща този пандизчия в Русия, изрично отричаща да е забъркана в злополуката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР