Нови сражения избухнаха миналата седмица в Етиопия и предизвикаха опасения

...
Нови сражения избухнаха миналата седмица в Етиопия и предизвикаха опасения
Коментари Харесай

Ескалира ли напрежението в Етиопия?

Нови сражения избухнаха предходната седмица в Етиопия и провокираха опасения от нова ескалация на затихналия през последните месеци спор, съобщи Българска телеграфна агенция.

Боевете, почнали в сряда, сложиха завършек на траялото пет месеца преустановяване на огъня сред федералното държавно управление и бунтовните управляващи в щата Тигре, които се упрекват взаимно за възобновяването на военните дейности. Сраженията се ограничиха до две зони по продължение на югоизточната граница на северния район. В петък обаче етиопските военновъздушни сили нанесоха удар по Мекеле, щатската столица на Тигре.

Детският фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ) осъди офанзивата, осъществена от въоръжените сили на Етиопия, като съгласно него е била изумена детска градина, съобщи Франс прес.

УНИЦЕФ заяви, че няколко деца са били убити, а други - ранени, без да уточни точни цифри. Това е първото интернационално удостоверение, че е била изумена детска градина в столицата на щата Тигре град Мекеле, както настояват бунтовните управляващи в етиопския район. Федералното държавно управление в Адис Абеба от своя страна твърди, че неговите сили взимат на мушка единствено " военни цели ".

" За следващ път деца заплатиха най-високата цена за ескалация на насилието в Северна Етиопия. От близо две години децата и техните фамилии в района са тези, които страдат в този спор. Това би трябвало да спре ", акцентира в официално съобщение изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

В петък представител на основната болница в Мекеле заяви за Агенция Франс Прес, че четирима души, в това число две деца, са били убити при въздушния удар, а деветима - ранени. По данни на формалната телевизия на щата Тигре от същия ден са починали седем цивилни, измежду които три деца.

Журналистите нямат достъп до Северна Етиопия и постъпващите оттова информации не може да бъдат доказани по самостоятелен път. Освен това мобилната и интернет връзката в зоните на спора са доста нестабилни.

Генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, който е родом от Тигре, осъди въздушния удар като " безчовечен акт ". " Нямам думи " пред " това ужасяващо събитие и загубата на почтен живот ", написа той в Туитър.

Преди няколко дни етиопецът от Тигре се оплака, че не може да изпрати пари на гладуващите си родственици в щата, заяви Би Би Си.

" Имам доста родственици там. Дори не знам кой е мъртъв и кой - жив ", сподели генералният шеф на СЗО.

Д-р Тедрос разкритикува интернационалната общественост, че не оказва помощ на хората в Тигре поради цвета на кожата им.

Журналистите нямат достъп до Северна Етиопия и постъпващите оттова информации не може да бъдат доказани по самостоятелен път. Освен това мобилната и интернет връзката в зоните на спора са доста нестабилни, отбелязва Агенция Франс Прес.

В резултат е мъчно да бъде направена оценка на обстановката на терен и дали събитията от последните дни ще се окажат изолиран случай или са въведения към ескалация на военните дейности. Международната общественост се притеснява от обновяване на спора в цялостен мащаб и ликвидиране и на слабите очаквания за мирни договаряния, каквито трябваше да стартират още през юни, само че по този начин и не са станали факт. Още в сряда доста страни и интернационалните организации, в това число Организация на обединените нации, Съединените щати и Европейският съюз, приканиха за преустановяване на военните дейности и спокойно споразумяване на обстановката.

На хартия и двете страни в спора са подготвени на договаряния. Само че дяволът е в детайлите: те имат на процедура неизгладими разлики по няколко въпроса. Федералното държавно управление желае договарянията да стартират " без предварителни условия " и да се водят под егидата на Африканския съюз (АС). Бунтовниците отхвърлят посредническата роля на специфичния делегат на Апелативен съд, някогашния нигерийски президент Олусегун Обасанджо, който съгласно тях не е неутрален, и упорстват главните услуги, като електрозахранването, телекомуникациите, банковите интервенции и снабдяването с гориво, в Тигре да бъдат възобновени, преди да се съгласят на какъвто и да било разговор.

Според специалисти възможностите за мирни договаряния не са огромни, защото никоя от страните в спора няма да е склонна да направи компромис по основните въпроси, защото това би било възприето от другата като демонстрация на уязвимост. Те по-скоро чакат опити за усилване на преговорните позиции със мощ.

Конфликтът избухна през ноември 2020 година, когато етиопският министър председател Абий Ахмед, почетен с Нобеловата премия за мир единствено година по-рано, изпрати армията в Тигре, с цел да смъкна от власт районното държавно управление, доминирано от Фронта за избавление на тигрейския народ (ФОТН) - своя главен вътрешнополитически противник. Ахмед упрекна ФОТН, който от месеци оспорваше властта на федералното държавно управление, че е нападнал етиопски военни бази в северния щат.

След като в началото отстъпиха, бунтовниците си върнаха при контраатака в средата на предходната година по-голямата част от Тигре. Оттогава като цяло няма смяна в позициите на двете страни в спора.

Заради осведомителното затъмнение броят на жертвите не е явен. В. " Вашингтон пост " обаче писа на 23 март - месец след началото на съветската инвазия в Украйна, че най-смъртоносната война в света в този момент е не в някогашната руска република, а точно в Етиопия. Изданието цитира учени от университета в Гент, Белгия, че в боевете са били убити сред 50 000 и 100 000 хиляди души, други 150-200 хиляди са умрели от апетит, а още над 100 хиляди са умряли заради липса на здравна помощ.

Освен това повече от два милиона хора са били принудени да изоставен домовете си, а жителите на Тигре в голямото си болшинство са застрашени от недохранване, по данни на Организация на обединените нации.

Тигрейците са едвам малко повече от 6 % от 110-милионното население на втората най-многолюдна страна в Африка. ФОТН обаче управляваше с желязна ръка Етиопия в продължение на близо три десетилетия - от 1991 до 2018 година - откакто изигра основна роля за свалянето на марксистката тирания в годината, когато се разпадна нейният интернационален настойник - Съветският съюз.

През 2019 година, единствено година откакто зае поста, етиопският министър председател бе почетен с Нобеловата премия за мир за заслугите си за помиряването със прилежаща Еритрея, която се отдели от Етиопия след война в края на предишния век. Син на татко мохамеданин оромо и майка християнка амхарка - двата най-големи етноса в африканската страна, надлежно заемащи дял от повече от една трета и над една четвърт от популацията - 46-годишният Абий Ахмед въплъщаваше очакванията за спокойно общуване сред към 80-народности, които оформят пъстрата демографска мозайка на Етиопия. Той стартира политически и стопански промени, които обещаваха по-добър живот за необятни пластове от популацията на една от най-древните, само че и най-бедни страни в света.

Почувствал се задоволително мощен, етиопският министър председател реши през 2020 година да се разправи с главния си вътрешнополитически съперник. Дотук обаче сметките му излизат криви. И въпреки политическото бъдеще на Абий Ахмед да не наподобява по този начин застрашено, по този начин както след сполучливата контраатака на ФОТН предходната година, то спорът наподобява ще е бодил в петата му още дълго време.

Има ли интервенция на задгранични артисти? Макар Етиопия да не притегля международното внимание по този начин както войната в Украйна или споровете в Близкия изток, и тук не липсва външна интервенция. На първо място, прилежаща Еритрея, която се отдели от християнска Етиопия през 1993 година след война и я отряза от достъп до море, е исторически зложелател на ФОТН, управлявал в Адис Абеба преди три десетилетия. Ислямската страна, която граничи с Тигре и болшинството от чиито поданици също са тигрейци, единствено че мюсюлмани, изпрати бойци в поддръжка на федералната войска.

Погледнато в ретроспекция, уреждането на граничния спор с Еритрея, което преди време бе приветствано от мнозина като стъпка към постигането на мир и " интернационално съдействие " в района, и донесе Нобел за мир на Абий Ахмед, в действителност е било част от по-общо съглашение за ограничение на въздействието на ФОТН и въведения към войната, разяснява " Вашингтон пост ".

Египет и Судан са враждебно настроени към Абий Ахмед, който отхвърля да договаря за плана за великански язовир " Възраждане " на река Нил, който заплашва да понижи фрапантно водния приток за самите тях, написа Дойче веле. От ФОТН споделят, че сомалийски бойци са минали образование в Еритрея, след което са били трансферирани да се бият против него, и че Обединените арабски емирства (ОАЕ) оказват помощ на Етиопия с дронове - изказвания, които не са потвърдени.

Според " Вашингтон пост " федералното държавно управление купува безпилотни летателни апарати и от Турция, която се наложи през последните години като един от водачите в бранша. Саудитска Арабия и ОАЕ, богати петролни монархии в Персийския залив, от своя страна оказват косвена поддръжка на етиопския министър председател.

Що се отнася до международните сили, Абий Ахмед е поощрен от мощните си връзки с Китай - най-големия задграничен вложител в Етиопия, отбелязва " Вашингтон пост ". Западните сили отпред със Съединените щати и Англия, се показват за неутрални, само че поддържаха Ахмед при идването му на власт. Дори откакто стана ясно, че изказванието му, че е либерален модернизатор, е малко повече от чиста самореклама, те се въздържат да го подлагат на критика за спора в Тигре, защото се опасяват да не изгубят още повече въздействието си в Етиопия, отбелязва американският ежедневник. Още повече че страната към този момент понижи зависимостта си от Запада, като диверсифицира своите интернационалните партньорства, а и има основно значение за антитерористичните интервенции в Африканския рог - невралгичен район.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР