Носителката на Нобелова награда за мир Малала Юсуфзай се завърна

...
Носителката на Нобелова награда за мир Малала Юсуфзай се завърна
Коментари Харесай

Малала се завърна в Пакистан, пазят я от талибаните със строга охрана

Носителката на Нобелова премия за мир Малала Юсуфзай се завърна в Пакистан за първи път след 6 години. Тогава нежната 15-годишна госпожица беше нападната от талибаните и простреляна, което за малко не ѝ коства живота, оповестява Би Би Си.

Талибаните нападнаха Малала поради акцията ѝ, порпагандираща обучение за младите девойки.

Очаква се през днешния ден 20-годишната млада жена да се срещне с министър-председателя на страната Шахид Хакан Абаси. Подробностите за пътуването ѝ се пазят в загадка „ предвид на чувствителността на тематиката “, обяснил държавен чиновник пред Агенция Франс Прес.

Местна телевизия излъчи материал, в който Малала е на интернационалното летище в Исламабад дружно със фамилията си под строга защита. Очаква се визитата да продължи 4 дни. Малала е пристигнала дружно с представители на своята фондация. Няма изясненост дали ще посети родния си град Суат.

Потребители на Туитър приветстват с топло „ добре пристигнала “ активистката, откакто новината за визитата ѝ беше обявена.

След нападението през 2012 година талибаните обявиха, че са я простреляли, тъй като била „ прозападна “ и проповядвала западна просвета в района Пащун. Нараняванията ѝ бяха доста тежки и дълго време животът ѝ беше в заплаха. Наложи се част от черепа ѝ да бъде отстранена, с цел да се облекчи подуването на мозъка. След като беше лекувана в Пакистан, Малала беше превозена в английския град Бирмингам дружно със фамилията си, което продължава да живее там.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР