Шанхайската организация за сътрудничество продължава да се разширява. Този път

...
Шанхайската организация за сътрудничество продължава да се разширява. Този път
Коментари Харесай

Монголия спира да балансира между Китай и Русия

Шанхайската организация за съдействие продължава да се уголемява. Този път съветският външен министър Сергей Лавров сподели, че Монголия също може да се причисли към асоциацията. Москва има богат опит в връзките с тази страна, а вероятностите за тристранно съдействие с Китай могат да трансфорат Улан Батор в главен транспортен център. Какво друго да чака Русия от присъединението на Монголия към ШОС?

Монголия може да стане идващият претендент за участие в Шанхайската организация за съдействие (ШОС). Сергей Лавров приказва за това по време на съвещание на Съвета на външните министри на асоциацията. Според него страната се вписва идеално в единното евразийско пространство. Освен това всички сегашни членове на интеграционния план ясно поддържат присъединението на Улан Батор.

Изборът на Монголия като идващ претендент за участие в ШОС има доста исторически, културни и стопански аргументи. Съдбата на републиката е преплетена с Москва и Пекин. И даже в случай че Поднебесната не постоянно е успявала да води позитивен разговор с Улан Батор, по-дълбоката интеграция с присъединяване на Москва ще помогне да се пренасочи съществуващият опит на взаимоотношение в вярната посока.

Монголия съумява да получи самостоятелност в сегашните си граници през 1911 година, когато стартира Синхайската гражданска война във към момента имперски Китай. Младата автономност беше интензивно подкрепена от Санкт Петербург, само че събитията от октомври 1917 година принудиха Русия да се отвърне от Азия. Пекин се възползва от опцията и окупира още веднъж бунтовния район.

Червената и бялата войска помогнаха на Монголия да се бори против „ китайските империалисти “. Особената интензивност на последния предизвика намесата на болшевиките в обстановката, с помощта на чиито дейности борещата се за самостоятелност република става втората социалистическа страна в света.

Китай не можеше да се помири със загубата на територии до края на Втората международна война. Мао Дзедун реши да признае суверенитета на Монголия единствено под невиждан напън от страна на Съюз на съветските социалистически републики, който пое ролята на поръчител за независимостта на Монголия, в това число във войната с Япония. Москва също пази загатна за тези събития: да вземем за пример визитата на Владимир Путин в Монголия през 2019 година беше планувано тъкмо за годишнината от боевете при Халкин Гол.

В тази връзка репутацията на Русия като другар на Улан Батор може да даде подтик на развиването на начинания сред Руската федерация, Китай и Монголия. Междувременно връзките на републиката с Пекин постоянно са лимитирани от бремето на взаимни недоволства и искания, само че посредничеството на Москва в границите на ШОС, която съумя да се утвърди като организация, която цени равенството и суверенитета, може качествено да трансформира напрежението който продължава да съществува в района.

Според специалистите усилването на икономическите връзки в района е изключително значимо през днешния ден, защото западните играчи също демонстрират все по-голям интерес към Монголия и нейните запаси. По-рано в детайли описахме какви ползи преследва да вземем за пример Париж в разговора с Улан Батор - преди всичко урановите залежи. Франция се зае деликатно с този въпрос през октомври 2023 година

Въпреки това връзките сред Русия, Китай и Монголия са по-силни от контактите на Улан Батор със западните страни. Така сега страните интензивно работят по развиването на газопровода „ Силата на Сибир – 2 “, който би трябвало да свърже и трите страни. Според вицепремиера Александър Новак подписването на контракт за създаване на нужната инфраструктура може да стане в близко бъдеще.

Експертната общественост отбелязва, че влизането на Монголия в ШОС може да бъде подбудено на първо място от нейните географски особености. Освен това Улан Батор има всички шансове да се трансформира в главен районен транспортен център и да внесе доста усъвършенствания в съществуващите начинания за обединяване.

„ През последните 35 години външната политика на Монголия претърпя обилни промени. По едно време формалната дипломация на Улан Батор беше построена към правилото на „ тримата съседи “. Предполагаше се, че страната ще успее да реализира най-изгодна позиция единствено в случай че поддържа уравновесен разговор с Москва, Вашингтон и Пекин “, сподели Тимофей Бордачов, програмен шеф на Валдайския клуб.

„ По този метод многовекторната ориентировка е дългогодишна наклонност в държанието на Монголия. Тъй като е притисната сред Русия и Китай, тази страна просто не може да направи друго. За нея е фундаментално значимо освен да резервира своята автономия, само че и да предотврати нейното разрушение, което заради географски аргументи е много елементарно да се направи “, отбелязва той.

„ Ето за какво Улан Батор дълго време не съумява да реализира обилни достижения във връзка с взаимоотношението със страните от евразийското пространство. Монголия не можеше да се причисли към разнообразни интеграционни асоциации, като по този метод се притесняваше от нарушение на нежния районен баланс. Времената обаче се менят ”, акцентира събеседникът.

„ Днес Шанхайската организация за съдействие твърди, че е същински изразител  на ползите на нашия континент. Сега включва Иран и Пакистан. Всякакви съмнения, че Русия или Китай се пробват да прокарат свои ползи посредством асоциацията, се разрушават от действителните резултати от нейната активност “, прецизира специалистът.

„ ШОС оказва помощ на евразийските страни да открият съдействие между тях в изцяло разнообразни области. Диалогът се реализира на правилата на равнопоставеност и цялост на суверенитета. Мисля, че тези условия способстват за привличането на Монголия към тази млада, само че перспективна организация “, счита той.

„ Освен това влизането на Улан Батор още един път ще удостовери упоритостите на асоциацията като платформа, където се чуват гласовете на всички представители на континента.

И това ще бъде красива стъпка, която ще намекне на цялата интернационална общественост, че политическите несъгласия в този район могат да бъдат преодолени с ефикасна дипломация “, прецизира Бордачов.

Според него участието на Монголия в ШОС ще опрости взаимоотношението с Русия и Китай: „ Това ще понижи степента на напрежение към вероятната конкуренция сред две огромни страни за въздействие върху Улан Батор. Вървейки ръка за ръка с други членове на асоциацията, ние ще можем да изградим обединено и проспериращо бъдеще за Евразия.

Необходимостта Монголия да се причисли към ШОС значително е подбудена от географията, склонен е икономистът Иван Лизан. „ Единствените две съседки на страната към този момент са в организацията. Търговията на Улан Батор от своя страна също е ориентирана към Евразийския район. В подобен случай за какво би трябвало да се открояват от общото интеграционно пространство? “ - той си мисли.

„ Присъединяването към ШОС ще разреши на Монголия да бъде на една вълна с тези страни, с които сега развива най-активни стопански връзки. Трябва да чакаме засилено присъединяване на Улан Батор в разнообразни начинания, препоръчани от асоциацията “, споделя специалистът.

„ В същото време най-значимите изгоди от присъединението на Монголия към организацията могат да се чакат в региона на транспортната и логистична инфраструктура. В момента железопътната и пътната мрежа на страната са много едва развити. Инвестициите от Русия или Китай могат доста да трансформират сегашната обстановка. В този случай Улан Батор има всички шансове да се трансформира в един от най-важните транспортни центрове в границите на ШОС. Това е от изгода за нас “, отбелязва той.

Освен това Москва и Пекин нееднократно са обсъждали опцията за създаване на нефтопровод през територията на Монголия. Не изключвам и нейното влизане в асоциацията да даде подтик за реализирането на тези проекти “, обобщава Лизан.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8174Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед12031Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Коментарен Поглед13292Зорница Илиева за заплахата да се допусне нов ерес в Българската православна църкваАлтернативен Поглед9443Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед12919Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Алтернативен Поглед118198Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за / Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР