Свети Симеон живял през VI век в Антиохия (днес Антакия,

...
Свети Симеон живял през VI век в Антиохия (днес Антакия,
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети Симеон Дивногорец

Свети Симеон живял през VI век в Антиохия (днес Антакия, Турция), Сирия. Когато поотраснал, станал възпитаник на известния в оня край подвижник, стълпник (живеел на каменна кула) Йоан.

Симеон също си построил кула и по този начин се подвизавал в пост и молитва доста години. Строгият му живот и героизъм, необятните знания и дълбоката му мъдрост почнали да притеглят освен монаси, само че и доста миряни, които жадували за висок образец и духовни директиви.

В един миг Симеон решил да се уедини на прикрито място и по тази причина отишъл в по този начин наречената Дивна планина (затова е наименуван Дивногорец) сред сирийската столица Антиохия и пристанищния град Селевкия. Там, край река Оронт, траял отшелническия си живот.

Непрестанно изучавал Свещеното Писание и станал умен ментор на други монаси и на поклонници, които скоро научили къде е преподобният Симеон и отново идвали за съвет.

Неговият живот станал чудесно онагледяване на думите на Христос: " така да светне пред индивидите светлината ви, че да видят положителните ви каузи и да популяризират небесния ваш Отец! ".

Свети Симеон се упокоил в 590 година.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР