Нивото на несигурност, пред което е изправен светът и световната

...
Нивото на несигурност, пред което е изправен светът и световната
Коментари Харесай

От 3 години глобалната икономика ще се върне към растежа

Нивото на неустановеност, пред което е изправен светът и международната стопанска система в този момент, е сравнимо с това, което имахме в първите месеци на пандемията. Тази неустановеност понижава както световното, по този начин и вътрешното търсене. Има фактори, които поддържат стопанската система и това са мощният пазар на труда в някои развити стопански системи, високите спестявания, насъбрани в някои от семействата, както и тласъците, които вливат държавните управления. Те ще поддържат ненапълно икономическата интензивност.

Един от главните опасности за световната стопанска система е световна стагфлация, при която ще бъдат наранени и развитите, и разрастващите се стопански системи. Глобалната стопанска система ще се приспособява към новите стопански условия и към отделянето на енергийните си източници от Русия  и от 2025 година има възможност да се върне на пътя на напредък от предходните години, само че в кратковременен и средносрочен проект не чакаме да бъде доближат напредък от 5-7% на развитите стопански системи. Това сподели Лан Ха, началник " Икономики " в Euromonitor International.

Перспективите за стопанската система на Съединените щати се утежниха това лято. Реалният напредък на Брутният вътрешен продукт ще се усили с 2,2% през тази година и ще се забави до 1,3% през 2023 година. Основният фактор за влошаващата се прогноза е бизнес средата и разноските на потребителите на фона на инфлация, която продължава да бъде на 40-годишен връх. Инфлацията в Съединени американски щати се дължи на високите цени на храните и на силата и ще се задържи на равнища сред 7 и 8,5% през третото и четвъртото тримесечие на годината.

Целта на Китай за напредък от 5,5% на Брутният вътрешен продукт е доста сложна за реализиране.

Китайската стопанска система се показва по-слабо от началото на това тримесечие и главният ни сюжет е за действителен напредък на Брутният вътрешен продукт от към 3,9% за тази година и 4,9% през 2023г. Има няколко отрицателни фактора, които способстват за тази прогноза  - рестриктивните мерки за битка с Covid и задълбочаващите се проблеми на имотния пазар.

Влошаващата се прогноза за световното търсене въздейства върху упованията за износа на Китай и това е значим фактор за забавянето на китайската икономика  през тази и идната година, сподели Лан Ха.

Виждаме доста утежняване на вероятността за стопанската система на еврозоната. Тя е извънредно уязвима на повишаването на цените на силата и храните, както е и сензитивна към възходящите геополитически опасности. Нашият главен сюжет е действителният стопански напредък на еврозоната да бъде минус 2,6% през тази година и минус 1,8% следващата година.

Има няколко фактора, които въздействат позитивно – това е насъбраното доста търсене и спестявания на семействата по време на пандемията.

Отслабването на еврото ще има разнопосочен резултат върху стопанските системи в еврозоната. Положителната страна е, че по-евтиното евро значи, че износът на Европа ще стане по-евтин, което може да усили опциите за експорт на европейските стопански системи. Това може да се отрази позитивно на производството, растежа на приходите и като цяло на икономическия напредък.

За страдание, този позитив ще бъде обезщетен от съществени отрицателни фактори, тъй като обезценяването на еврото значи по-скъпи вносни артикули и първични материали. Това ще усили така и така високата инфлация в еврозоната. По-високите цени ще понижат покупателната дарба на семействата и ще намалят тяхното ползване. Производствата в еврозоната ще заплащат повече за суровините. Така че обезценяването на еврото, ще усили разноските на производителите в еврозоната, изясни събеседникът.  

За стопанските системи от Източна Европа чакаме, че Брутният вътрешен продукт ще се усили със междинен ритъм, поради сложната икономическа среда, тъй като войната в Украйна се отразява отрицателно на търговията и на доставките на първични материали в района. Нарастващата претовареност, фискалните ограничения, както и разпределението на фондове от Европейския съюз ще подкрепят икономическата интензивност в Източна Европа. Някои стопански системи в региона като Полша и Унгария ще поддържат постоянен стопански напредък тази година от към 4%. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР