Служебното правителство на Димитър Главчев вчера е одобрило актуализираната Конвергентна

...
Служебното правителство на Димитър Главчев вчера е одобрило актуализираната Конвергентна
Коментари Харесай

Кабинетът „Главчев“ очаква оскъпяване вноса на петрол заради забраната на „Уралс“

Служебното държавно управление на Димитър Главчев през вчерашния ден е одобрило обновената Конвергентна стратегия на Република България (2024 – 2027 г.). Това сочи информация на Клуб Z в Системата за правна информация на Министерския съвет (МС).

Според документа през тази година се чака покачване на цената при вноса на нефт поради възбраната на сорта „ Уралс “.

Припомняме, че мярката бе утвърдена от сегашния парламент по гледище на ГЕРБ и Движение за права и свободи. От 1 март влезе в действие цялостна възбрана на вноса на съветски нефт, въпреки че съгласно санкционния правилник против кремълския режим, в границите на Европейския съюз за България важи изключение до края на годината.

Според утвърдената обновена Конвергентна стратегия устойчивият напредък на вътрешното търсене, на фона на по-умерено възобновяване на външната среда, ще предопредели последователното разгръщане на комерсиалния недостиг и намаляване на салдото по настоящата сметка.

„ През 2024 година се чака недостиг по настоящата сметка от 1.3% от Брутният вътрешен продукт. Очакваното ускорено номинално повишаване на вноса по отношение на износа на артикули отразява освен количествените промени в търговията, само че и превишение на цените на вноса по отношение на износа. Последното се дължи на допускането, че главната рафинерия в страната минава напълно към импорт на недопечен петрол друг от „ Уралс “. Това ще увеличи цената в тази стокова група по отношение на 2023 година, при ниска ценова динамичност в останалите групи. Излишъкът по публикация услуги ще е към 7% от Брутният вътрешен продукт през 2024 година През годината се чака цялостно възобновяване в постъпленията от интернационалните пътувания, след сериозния потрес от Covid-19. Общият баланс по доходните публикации ще остане негативен от 2.9% от Брутният вътрешен продукт “, написа в документа.

Припомняме, че предходното, постоянно държавно управление с министър председател Николай Денков предупреждаваше, че не трябва да се избързва с анулацията на дерогацията, тъй като това евентуално ще оскъпи горивата у нас.

Въпреки опасенията, досега, наподобява, няма отчетливо покачване на цените по бензиностанциите. Това може да има няколко пояснения. Едното е, че по някакъв метод се заобикаля възбраната за импорт на съветски петрол. Друго – че производителите и търговците на горива са понижили облагите си. Или че се изчерпват евтините ресурси по складовете.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР