Независимо дали са породисти или не, котките се характеризират с

...
Независимо дали са породисти или не, котките се характеризират с
Коментари Харесай

Породи котки с къдрава козина

Независимо дали са породисти или не, котките се характеризират с огромно многообразие от цветове на котешката козината. Има късокосмести котки, дългокосмести котки, както и такива със междинна дължина на косъма си. Чували ли сте обаче, че има къдрави породи котки. Ето кои са те.

Корниш Рекс

 Корниш рекс е котка с къдрава четина

Тази порода, която се появява за първи път в Англия към 50-те години на предишния век, е с мускулесто тяло и доста дълги крайници. Козината на котката е къса, само че като се изключи че самата тя е къдрава, са накъдрени и мустаците на Корниш Рекс. Първото известно къдраво коте, което се е родило в най-обикновено свърталище след това се кръстосва със личната си майка (природата това не е никакъв прецедент) и резултатът е свърталище, в което всички котенца са с къдрава четина.

Има два забавни обстоятелството, свързани с Корниш Рекс. Първият е, че самите котки от тази порода имат характерен аромат, който постоянно се дефинира като този на сиренето. А вторият е, че при чифтосване на Корниш Рекс с Девон Рекс (също котки с къдрава четина, за които ще ви разкажем в долните редове), котетата от котилото се раждат с изправен косъм.

Девон Рекс

 Девон рекс има къдрава четина

Произхода на тази порода също е от Англия и още веднъж в края на 50-те години на предишния век. Котките от тази порода имат големи очи и уши. Характерното при тях е, че имат леко " налудничава " взор, което наподобява притеснително, само че истината е, че са извънредно интелигентни котки. Някои от тях даже могат да бъдат научени да извършват номера или команди.

Селкирк Рекс

 Къдрава четина на котка

Тези котки са с доста солидно тяло и можем да ги причислим към едрите породи котки. Разпространени за из всички елементи на Канада и Съединени американски щати, където са познати и като котка-овца. Защо ли? Именно поради къдравата четина на котките, която изисква доста внимание от страна на притежателите им. Докато дългокосместите представители на породата изискват всекидневно разресване, то при всекидневно разресване козината на късокосместите Селкирк Рекс може да се стигне до нейното изправяне. С което ще се загуби очарованието на породата.

Котка Ла Перм

 Ла перм е къдрава котка

Характерното за този тип къдрави котки е, че те се раждат с изцяло естествена права четина, а някои от тях се раждат даже без четина. Тя пораства по-късно, като същинското ѝ закъдряне може да се случи чак когато котката доближи 2-3 годишна възраст. Макар и рядко, има котки Ла Перм, чиято четина в никакъв случай не се накъдря. Дори и котките от тази порода да нямат типичния за тях " чорлав " тип, те са доста интелигентни, любознателни и правилни.

Това бяха няколко породи къдрави котки, които са повече от очарователни.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР