Имате дете и се чудите дали доберманът е добра порода,

...
Имате дете и се чудите дали доберманът е добра порода,
Коментари Харесай

Добре ли е да гледаме дете и доберман заедно?

Имате дете и се чудите дали доберманът е добра порода, която да се отглежда с вашите наследници.

Или сте от другата страна на барикадата, само че си задавате същия въпрос - притежател сте на този елегантен домакински любим и очаквате рожба? В идващите редове ще ви отговорим изчерпателно на този въпрос.

Доберманите положителни ли са с децата

Краткият отговор е да, доберманите са извънредно лоялни, насочени към хората фамилни кучета. Когато са вярно социализирани, те се оправят извънредно добре с деца от всички възрасти. Тези кучета могат да са нежни, търпеливи и благи с децата. Това е изключително правилно, в случай че се отглеждат с деца от ранна възраст.

Един добре социализиран възрастен доберман се оправя извънредно добре в семейство с деца. Въпреки това кученцата добермани са малко по-проблемни към децата.

Ето някои от поведенческите черти, които естествено имат тази изящна порода кучета:

- Изключително лоялни: Доберманите са едни от най-лоялните кучета на планетата. Това е страхотна линия на характера за фамилно куче, което сигурно ще се свърже с децата в дома;

- Високи енергийни равнища: Тези кучета са работни кучета, които имат високи (но контролирани) равнища на сила и обичат да се движат през целия ден. Те нямат проблем да са непрекъснато с децата ви и ще се изморят взаимно добре;

- Фокусирани върху индивида: Доберманите са мощно фокусирани кучета, които са в естетика със своите стопани. Те могат елементарно да разчетат страстите на детето в къщата и като цяло ще подхождат на тази страст. С други думи, в случай че децата ви са разчувствани, вашият доберман

също ще бъде. Ако децата ви са спокойни и се гушкат под одеялото, вашият доберман също ще бъде спокоен и да, евентуално и той ще е под одеялото;

- Инстинктивна отбрана: Тази порода е единствената порода кучета в света, основана за ролята на персонална отбрана на хората. Доберманите са невероятни кучета пазачи и инстинктивно пазят децата в дома, с които са се свързали;

- Търпеливи и прощаващи: Доберманите са необикновено търпеливи фамилни кучета, когато са добре социализирани от ранна възраст. Те елементарно ще простят дърпането на ушите, плясканията, мощните обятия и другите тествания, на които децата ги подлагат;

- Обичат вниманието: Децата постоянно обръщат прекалено много внимание на кучетата си. Въпреки това, доберманите естествено копнеят за това от своите притежатели и са доста сложни за „ превъзмогване “. Те обичат да са покрай (или върху) членовете на фамилията си и ще се възползват от шанса за повече внимание съвсем когато и да е.

Добермани с бебета

Възрастен доберман, който е бил добре социализиран с деца от ранна възраст, може да бъде извънредно благонадежден към бебета и дребни деца. Има няколко естествени поведенчески черти, които тази порода има и които могат да създадат представителите ѝ отлични с доста дребни деца. Такива черти са изключителна просветеност, предпочитание да угодят, преданост към фамилната единица (или „ глутницата “) и защитни инстинкти.

Не е извънредно да видите доста забележима смяна в държанието на добермана към бебе.

Когато в дома на добермана доведат бебе, множеството притежатели виждат няколко чести промени при тази порода кучета, а точно:

- Повишена информираност за местоположението на бебето;

- Ходене по-бавно или по-внимателно към детето;

- Успокояващи дейности, ориентирани към смутено бебе (облизване на лицето или ръцете, сгушване);

- Повишено любознание към бебето, когато то плаче или е смутено.

- Лежане до или покрай бебето;

- Лежане сред детето и входа на стаята (или други защитни действия).

Тези промени в държанието към бебе в къщата могат да дойдат доста естествено за добермана, откакто той разбере, че бебето е там, с цел да остане и е част от фамилната глутница. Всъщност е известно, че доберманите от време на време се свързват извънредно тясно с един съответен член на фамилията и това постоянно може да е членът, който те възприемат като най-слабия или най-уязвимия - с други думи, бебето в къщата.

Добермани с дребни деца

 Дете и доберман дружно

Малко дете може да бъде предизвикателство освен за родителите, само че и за интелигентно куче като доберман. Малко дете може да следва кучета, които се пробват да заемат своето пространство, да ги дърпа за ушите, да ги бута, мушка и да ги щипе. Ето за какво дребните деца би трябвало постоянно да бъдат следени към добермани, даже и когато кучетата са добре социализирани.

Вероятно ще се изненадате какъв брой добре доберманът може да се оправи с малко дете, в случай че кучето е било добре социализирано и е израснало с детето от ранна възраст.

По-долу са някои от нормалните държания, които е евентуално да видите от вашия доберман, когато поддържа връзка с вашето малко дете:

- Изключително самообладание с досадни дейности, ориентирани към кучето;

- Малко нарастване на броя пъти, когато кучето се „ отдалечава “ от вашето дете;

- По-малко фокус върху самото дете и повече фокус върху заобикалящата го среда;

- Повишена възможност за забележима връзка с дребното дете;

- Повече игриви взаимоотношения с детето (т.е. игра на интерактивни игри с дребното дете);

- Желание да спи в една стая с детето, като постоянно е с лице към вратата на стаята (продължение на защитните инстинкти).

На стадия на прохождане вашият доберман най-вероятно стартира да става най-хубавият другар на вашето дете. Ще ги видите да взаимодействат повече и може да откриете, че случайно вземат участие в повтарящи се игри, които наподобява са измислили сами.

Не забравяйте обаче, че вашият доберман е по-вероятно да се нервира на детето ви малко по-често през този стадий и постоянно би трябвало да му се разрешава да се отдалечи (поне за кратко) от дребното дете. Много добра концепция е да отделите място в дома си, където кучето ви да може да се отдръпна (извън обсега на вашето дете), в случай че непрекъснатото тласкане от прекомерно въодушевено малко дете стане прекалено много.

Добермани с по-големи деца

Когато детето порасне, можете да започнете да го карате да се занимава с вашия доберман по по-ангажиращ метод. Вашите деца могат да ви оказват помощ да обучите своя доберман, което е ужасно преживяване както за вашето куче, по този начин и за вашите деца. Това ще помогне на децата ви да станат по-уверени с кучето и на кучето ви да се свърже по-тясно с децата ви. През този стадий да притежавате доберман е едно от най-удовлетворяващите прекарвания. Връзката на вашите деца с кучето без подозрение е станала много мощна до този миг. Някои от типичните държания, които евентуално ще видите, са следните:

- Установява се всекидневие сред вашия доберман и вашето дете;

- Вашият доберман гледа на вашето дете повече като на водач в фамилията, а не като на връстник (особено в случай че детето храни или оказва помощ в образованието на кучето);

- По-силно взаимно приятелство;

- Увеличаване на количеството гушкане на децата от вашия доберман;

- По-балансирани взаимоотношения „ предоставяне и взимане “.

На тази възраст децата могат да имат извънредно високи равнища на сила. Понякога това може да е мъчно за родителите. За благополучие, доберманът е работно куче със мощен блян и като цяло високи условия към упражненията.

На този стадий се случват и други в действителност страхотни неща, които могат да наподобяват като по-тясна връзка сред детето и кучето. В този миг вашият доберман евентуално се усеща доста удобно с вашето дете и му има вяра, че няма да направи нещо неловко или ненадейно за него (както малко дете може), тъй че е по-спокоен. Това значи, че те постоянно ще лежат, ще спят с или като цяло просто ще гушкат децата ви по-често.

Гушкане с деца

Доберманите доста обичат да се гушкат. С вас или с вашите деца (т.е. други членове на тяхното семейство или „ глутница “). Те са кучета, които обичат вниманието, обичат да знаят, че се държат вярно със своите притежатели и ще поемат толкоз обич, колкото желаете да им дадете.

Вашият доберман евентуално ще открие, че може да получи толкоз обич, колкото може да понесе от вашето дете. Това сигурно е правилно, защото детето ви израства от стадиите на

прохождане. Като малко дете (и по-младо) е по-вероятно детето ви да дръпне случайно ухо, да мушне око или да прави други неуместни неща на кучето. Така че, когато детето ви изостави тези стадии, кучето ще стартира да се отпуска повече към него или нея и ще видите вашия любим да тича при децата ви по-често за вниманието, което желаят.

Бъдете деликатни обаче - 100-килограмово куче, което се качва в скута на вашето 7-годишно дете, до момента в който то гледа телевизия, може да бъде малко сложна за справяне обстановка. Може даже да е мъчително. Затова се уверете, че времето за гушкане остава безвредно за всички.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР