Най-мистериозните аномалии на Марс – откакто Древният човек започна да

...
Най-мистериозните аномалии на Марс – откакто Древният човек започна да
Коментари Харесай

Най-мистериозните аномалии на Марс – топ 10 класация

Най-мистериозните аномалии на Марс – откогато Древният човек стартира да наблюдава неповторимия червен свят в нощното небе, постоянно сме знаели, че има нещо особено по отношение на планетата Марс. Въпреки че е доста по-малка от Земята, планетата Марс е най-подобната на Земята в нашата слънчева система с доста сходни геоложки характерности. Тези характерности включват полярни ледени шапки и това, което наподобява като антични (но към този момент сухи) речни корита.

Но има ли живот на Марс? Въпреки несъгласията към метеоритите на Марс, за които някои учени считат, че съдържат вкаменелости на антични марсиански бактерии, сходни на живот форми, няма безапелационни доказателства, че животът сега или в миналото е съществувал на Марс. Това обаче не изключва опцията в миналото на Марс да е имало живот. Въпреки че няма безапелационни доказателства, има някои загадачни фотоси, изпратени от Mars Global Surveyor (MGS) и други сонди, които биха могли да издигнат доста въпроси.

10. Марсиански дървета и шубраци

Тази фотография, направена от Mars Global Surveyor (MGS), наподобява на въздушна фотография на земна пустиня, осеяна с шубраци. Но тези пясъчни дюни са в южното полукълбо на Марс. Унгарски проучвателен екип, който проучва фотосите (и други фотоси от същата област с течение на времето), стигна до заключението, че черните точки в действителност са живи организми.

„ Всяка пролет “, написа Дейвид Леонард в публикация за Space.com, „ сиви размити петна “ се появяват в долната част на ледената завивка. До средата на първата половина на пролетта тези петна стават по-тъмни, лимитирани и нарастват по мярка. При ранното лятно топене се вижда голата тъмна почва на дюната и е заобиколена от по-светъл пръстен. Година след година тъмните петна от дюни се „ обновяват “ на едно и също място с съвсем същата настройка или „ съзвездие “ от петна.

Това повтарящо се деяние, твърди екипът, ускорява догатката им за закрепени, биологични аргументи за формиране на петна. Унгарските учени заключават, че това мощно подсказва виталния цикъл на някакъв тип растителен живот. НАСА и обвързваните с нея проучвателен екипи не са съгласни с това умозаключение. Тяхната доктрина е, че тъмните петна са „ резултат от пролетния развой на топене на Марс, а не признаци на биология “.

Друга спорна фотография разкрива доста по-големи форми, които наподобяват като разпръснати дървета, гледани от горната страна. Уважаваният създател Артър К. Кларк счита, че те наподобяват на земните банянски дървета. Той също означи, че тези форми наподобява се трансформират със сезоните, нараствайки с топлината и увеличената слънчева светлина на пролетния сезон на Марс, тъкмо както би направила растителността. От НАСА дефинират тези форми като някакъв тип замръзване/размразяване или част от „ странната геология “ на Марс.

9. Стъклени тръби на Марс

Едно от най-завладяващите изображения демонстрира оребрена тръба или конструкция, сходна на тунел. Частично покрита от повърхностния терен, структурата наподобява по този начин, като че ли е била открита от някакъв геологичен развой. Структурата прилича по този начин наречените „ стъклени червеи “, открити на други фотоси, макар че на тази липсва „ транспарантното “ или „ полупрозрачното “ качество на червеите.

Официалната позиция на НАСА за тези структури е, че те са много естествени и в действителност са “влакове в дюни ” – редици от пясъчни дюни. Статията „ Това е изкуствена структура на Марс “ съпоставя тази фотография с друга фотография на действителни марсиански влакове в дюни. По нищо не си наподобяват. Докато фотографията на “действителните ” дюни в действителност наподобява като пясъчни дюни, тази загадъчна конструкция не е по този начин.

8. Марсианското летище – най-мистериозните аномалии на Марс

Тази фотография изобразява по този начин нареченото “летище ”, което е прегледано в някои детайлности в Mars Unearthed. Тази мощно геометрична конструкция, появяваща се на марсианска канара, наподобява като изкуствено издигната двуетажна постройка с някаква незнайна цел. Според мнението на публикацията, “стените на първия етаж на [летището] са обърнати към камерата и са в сянка.

Вторият етаж е добре дефиниран квадрат и е извърнат под прецизен 45-градусов ъгъл по отношение на първия етаж. Центриран в средата на покрива на този квадратен втори етаж е внезапен, изострен кръг, наподобяващ на площадка за кацане. Близо до тази конструкция, продължава публикацията, има огромен, отворен U-образен улук или водопровод, от който изтича огромно количество течност.

7. Марсианската кула

„ Кулата “ наподобява като висока кула или купчина с бял връх, хвърляща дълга сянка. Ако в действителност е някаква кула, тя стои на невероятните 6,3 километра височина – 12 пъти по-висока от най-големия небостъргач на Земята. Възможно ли е тези „ структури “ да са оптични илюзии на естествени геоложки формирания? Разбира се. Но да ги отхвърлим напряко, защото не е допустимо да са изкуствени по генезис, е също толкоз ненаучно, едвам се заявява, че те безусловно са основани от интелигентни същества.

Предположението, че те са изкуствени, обаче е толкоз огромно изказване, че тези изображения би трябвало да се преглеждат деликатно и със песимизъм – само че с отворен разум. Тези изображения на видимо изкуствени структури биха могли да се разтворят в естествени формирания с по-детайлни фотоси с по-висока разграничителна дарба – тъкмо както съгласно множеството проучвания по този начин нареченото “Лице на Марс ” се е трансформирало в огромна меса.

7. Долината на камъните – най-мистериозните аномалии на Марс

На 14 февруари 2001 година интернационална група от девет 10-15-годишни момчета и девойки бяха поканени от НАСА да насочат камерата на борда на Mars Global Surveyor (MGS). Когато тези деца поеха контролите на камерата, те снимаха изображение на особеност, която озадачи учените. Тази фотография демонстрира разпръснати огромни тъмни камъни в средата на относително плоска, светла низина. Пъзелът е: Откъде са пристигнали? Няма планини или огромни хълмове, от които камъните биха могли да се отчупят. И цветът им е в внезапен контрастност с всичко в покрайнината. Колко големи са те?

Смята се, че те са с диаметър сред 15 и 24 метра. Това са огромни скали! Една от препоръчаните теории е, че камъните са остатъци от метеор, който се е разрушил при удар. И въпреки всичко няма ударен кратер; метеорът трябвало да се движи много постепенно, с цел да не направи кратер и да резервира фрагментите си в толкоз тясна група. Теорията за метеорите е доста малко евентуална. Планетарните учени към момента не са измислили правдоподобно, приемливо пояснение за камъните.

6. Гиза и марсианските пирамиди

Регионът Сидония на Марс наподобява е цялостен със странни аномални структури. Югозападно от прословутото “лице ” е група от характерности, които са наречени “пирамиди ” (горе вдясно). Със своите релативно гладки, триъгълни страни, те имат поразителна аналогия от въздуха с пирамидите в Гиза, Египет (горе вляво).

5. Звезден град на Марс

Любопитното образувание, което се вижда тук, е наречено Звезден град. Това е комплицирана конструкция, която съгласно някои откриватели демонстрира стени от изкуствена структура. Структурата се намира в зоната Syrtis Major Planum и е част от огромна повърхност от странни шарки, геометрични обекти и други любопитни неща, като тръби и тунели.

Всъщност, единствено тъй като дадена функционалност наподобява изкуствена, не значи, че е такава. Ние едвам започваме да разбираме климата, геологията и процесите на Марс. Все още се спори горещо дали Марс в миналото е имал течаща вода – и може би към момента има. И въпреки всичко има някои характерности на тази странна планета, които са в действителност мистифициращи.

4. Корито на река на Марс – най-мистериозните аномалии на Марс

Учените споделят, че е доста малко евентуално да има някаква свободно стояща или течаща вода на Марс и съвсем несъмнено да няма живот. Така че бихме желали да получим положително пояснение за тази фотография, направена от орбиталния уред Mars Express. В внезапен контрастност с заобикалящата позната ръждивочервена канара на планетата е тази лента от синьо-зелено „ нещо “ в каньон.

Ако забележим такава специфичност във въздушна фотография на Земята, бързо бихме предположили, че това е водно тяло. Възникват редица въпроси: Точни ли са цветовете? Американските орбитални апарати не са посочили такива цветове на нито една от фотосите си. Ако цветовете са точни, какво ги изяснява? Безжизнени минерални залежи? Или разкриват съществуването на вода? Или, по-забележително, тип марсиански синьо-зелени водорасли или лишеи?

3. Кратер с топки за голф на Марс

Ето един от най-особените кратери на Марс. Направена от Mars Global Surveyor, фотографията ясно демонстрира елементарен изглеждащ кратер с нещо неизмеримо изглеждащо вътре. Извън центъра е конструкция, сходна на купол, съвсем идеално сферична, която наподобява има текстура, сходна на топка за голф.

По-интригуващото е, че този купол стои доста покрай нещо, което наподобява като система от тунели или тръбопроводи, които минават над и под марсианската повърхнина. Малките тунели наподобява се свързват с огромни тунели, като някаква голяма дренажна система.

2. Монолит на Марс – най-мистериозните аномалии на Марс

Тази фотография на тайнствен обект на повърхността на Марс е снимана от Mars Reconnaissance Orbiter от 165 благи от горната страна. Изглежда, че демонстрира свободно изравен геометричен блок с неопределена височина. Веднага припомня, несъмнено, за основания от извънземни монолит от кино лентата 2001: Космическа авантюра. Но дали този обект е неестествен?

Учен от университета в Аризона е представен да споделя: „ В реалност е по-вероятно този камък да е основан посредством отделяне от скалната основа, с цел да се сътвори правоъгълна форма “. Ако е по този начин, къде е основата, от която е строшен? Къде е камъкът, който се е счупил, с цел да сътвори тази форма? Обектът наподобява стои напълно самичък върху низина на почвата. Не можем да кажем, че това е изкуствено създание, несъмнено, само че можем да го прибавим към възходящия лист с особени марсиански аномалии.

Невероятни фотоси на Земята правени от спътници – топ 10 ранглиста

1. Морска раковина на Марс

Сър Чарлз У. Шултс III в своя „ Пътеводител на ловците на вкаменелости за Марс “ показва няколко фотоси, направени от роувъра Spirit на обекти на повърхността на Марс, които доста наподобяват на земни раковини. Една от тях е показана тук в съпоставяне със земна раковина. Изглежда, че има тънка конструкция и спираловидна форма. Ако са скали, те са много особени скали.

#Бонус – Глава на скулптура

Да, можем ясно да забележим очите, носа, устата, линията на косата – всичко това, в случай че е в доста добра съразмерност и позиция по отношение на човешката глава. Това ли е главата на скулптура от някаква антична марсианска просвета? Или това е различен случай на парейдолия – намиране на прочут модел в елементарен канара? Някои даже настояват, че лицето има поразителна аналогия с президента Барак Обама! Ако е по този начин, той изпревари всички нас!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР