Най-богатият човек на Земята за всички времена не е Илон

...
Най-богатият човек на Земята за всички времена не е Илон
Коментари Харесай

Най-богатият човек не е Илон Мъск

Най-богатият човек на Земята за всички времена не е Илон Мъск, нито Бил Гейтс, оповестява норвежкият сайт Forskning. Това даже не е император Август - той остава на второ място.

Казва се Манса Муса, африкански крал, живял през XIV век в Западна Африка. Притежавал е такова положение, че съгласно учените е " напряко немислимо ", представени в английския сайт  IFLScience, който се занимава с научни проучвания. За Манса Муса се споделя и в неотдавна откритата галерия в музея " Смитсониън " във Вашингтон. Муса забогатява от злато, перли, подправки,сол,  които са били в обилие в Западна Африка. Разбира се, откривателите и до през днешния ден не са уверени дали в действителност е бил толкоз богат, или съвременниците му са преувеличавали. Въпреки това учените настояват, че положението на Муса съгласно днешните ограничения е 400 милиарда $. Мъск има към 151 милиарда, Гейтс 124 милиарда.

Манса Муса се ражда през 1280 година в така наречен Малийска империя. На нейната територия през днешния ден се простират Сенегал, Гамбия, Гвинея-Бисау,Буркина-Фасо, Мали, Нигерия, Мавритания и Чад.  Когато се ражда Муса, империята към този момент е била доста богата. Успехът му стартира през 1303 година, когато Манса Абу Бакр II сяда на престола. Столицата Томбукту по негово време е наричана " златната столица ". Томбукту, преведено в речника на Оксфорд, значи " най-далекото място, което може да си визиите ". Легендите за Томбукту са за мъчнопроходим град. 

Но едвам, когато поел на поклонение в Мека, Муса се прочул с имането си. Той потегля на поклонение през 1324 година Носел със себе си единствено злато и скъпоценности и влияел стопански на градовете, в които отсядал пътьом. Например Кайро. Придружавали го хиляди плебеи и прислужници. Муса имал доста камили и златни слитъци. Затова е изобразен в Каталонския атлас от 1375 година като най-важния човек в целия свят. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР