Народните представители избират ръководствата на новоформираните постоянни комисии, предаде БГНЕС,

...
Народните представители избират ръководствата на новоформираните постоянни комисии, предаде БГНЕС,
Коментари Харесай

Изборът на комисии в Парламента ОБЗОР

Народните представители избират управленията на новоформираните непрекъснати комисии, съобщи БГНЕС, представена от БНР.

Комисията по въпросите на Европейския съюз ще бъде ръководена от Политическа партия с ръководител Деница Симеонова, като членовете се разпределят по 5 от ГЕРБ-СДС, 4 от Политическа партия, 2 от Движение за права и свободи, 2 от „ Възраждане “, 2 от Българска социалистическа партия, един от Демократична България и един от БВ.

Комисията по защита ще бъде ръководена от ГЕРБ-СДС, като народните представители избраха за ръководител Христо Гаджев. Членовете се разпределят както следва – 5 от ГЕРБ-СДС, 4 от Политическа партия, 2 от Движение за права и свободи, 2 от „ Възраждане “, 2 от Българска социалистическа партия, един от Демократична България и един от БВ.

Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред ще бъде ръководена от Движение за права и свободи. За ръководител е определен Хамид Хамид, като членовете се разпределят по 6 от ГЕРБ, 5 от Политическа партия, 3 от Движение за права и свободи, 2 от „ Възраждане “, 2 от Българска социалистическа партия, 2 от Демократична България и един от БВ.

Комисията за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните средства и достъпа до данните по Закона за електронните известия ще бъде ръководена от ГЕРБ-СДС с Даниел Митов за ръководител. От всяка парламентарна група има по двама членове.

Комисията по труда, обществената и демографската политика ще бъде ръководена от Българска социалистическа партия с ръководител Георги Гьоков, членовете в комисията се разпределят по 6 от ГЕРБ-СДС, 5 от Политическа партия, 3 от Движение за права и свободи, 2 от „ Възраждане “, 2 от Българска социалистическа партия, 2 от Демократична България и един от БВ.

Комисията по образованието и науката ще бъде ръководена от ГЕРБ-СДС с ръководител Красимир Вълчев. Членовете се разпределят, както следва – 6 от ГЕРБ-СДС, 5 от Политическа партия, 3 от Движение за права и свободи, 2 от „ Възраждане “, 2 от Българска социалистическа партия, 2 от Демократична България и един от БВ.

Комисията по опазването на здравето ще бъде ръководена от Политическа партия, като народните представители избраха за ръководител доцент Антон Тонев. Членовете се разпределят по 6 от ГЕРБ-СДС, 5 от Политическа партия, 3 от Движение за права и свободи, 2 от „ Възраждане “, 2 от Българска социалистическа партия, 2 от Демократична България и един от БВ.

Комисията по околната среда и водите ще бъде ръководена от Движение за права и свободи. За ръководител депутатите избраха Станислав Анастасов. Членовете се разпределят по 6 от ГЕРБ-СДС, 5 от Политическа партия, 3 от Движение за права и свободи, 2 от „ Възраждане “, 2 от Българска социалистическа партия, 2 от Демократична България и един от БВ.

Комисията по превоз и известия ще бъде ръководена от Българска социалистическа партия с ръководител Георги Свиленски. Членовете се разпределят по 6 от ГЕРБ-СДС, 5 от Политическа партия, 3 от Движение за права и свободи, 2 от „ Възраждане “, 2 от Българска социалистическа партия, 2 от Демократична България и един от БВ.

Депутатите не съумяха да изберат ръководител на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Бяха издигнати и подложени на гласоподаване две кандидатури - на Радостин Василев от " Продължаваме промяната " и на Халил Летифов от Движение за права и свободи.

Номинацията на Василев поддържаха 93-ма депутати от " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ", а тази на Летифов поддържаха 99 народни представители от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

След края на гласуването на претендентите на Политическа партия и Движение за права и свободи от " Български напредък " издигнаха кандидатурата на Даниела Дашева за ръководител на спортната комисия, само че по-късно отдръпнаха предлагането.

Процедурата по желание на ръководител се отсрочи и ще се гласоподава по-късно.

На този стадий за комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите също няма излъчен ръководител, като беше подсилен съставът единствено с препоръчаните заместници и членове.

Мнозинството в Народното събрание отхвърли предлагането на " Продължаваме промяната " депутатът Иван Христанов да поеме председателството на непрекъснатата парламентарна комисия по земеделието, храните и горите.

Номинацията на някогашния заместител аграрни министър в кабинета " Петков " беше гласувана настрана от състава на комисията и получи поддръжката на 71 народни представители от " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и 1 народен представител от Българска социалистическа партия.

Парламентарната група на " Продължаваме промяната ", чиято авансово разпределена квота е земеделската комисия, изиска отмора, с цел да реши дали да излъчи нова кандидатура.

След почивката депутатите взеха решение процедурата по желание на ръководител на земеделската комисия да се отсрочи за днешното пленарно съвещание.

Президентството и спортният министър Весела Лечева са оказали напън, с цел да не бъде определен Радостин Василев за ръководител на Комисията за младежта и спорта. Такова изказване направиха в коридорите на Народното събрание от " Продължаваме промяната ". Василев обвърза това с квалифицирания от него сигнал за спор на ползи против служебния министър на спорта Весела Лечева.

" В сряда сутринта преди началото на съвещанието бях поканен на диалог в коридорите на Народното събрание от един от главните лица на Движението за права и свободи и бях помолен да се откажа от председателството на тази комисия по спорт. Веднага попитах каква е повода и - забележете сътрудници, тука е най-основният мотив, че е имало позвъняване от президентството и от служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева, които се възпротивяват на това нещо и не е удачно сега да се влиза в спор там ", сподели Василев.

Той не пожела да назове с кого от Движение за права и свободи се е срещал и кой е звънял от президентството. Уточни обаче, че в границите на днешния ден е имало втори диалог, в който взел участие съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков и цялото управление на Движение за права и свободи:

" Въпросът тука е има ли връзка тука сред тези позвънявания отвън тази постройка с представителите на Движение за права и свободи и този сигнал, който е обвързван с спор на интерес и то от голям размер. Или тези неща са по този начин наречената случайност. Другото, което е - господин Карадайъ ясно съобщи, че е поел ангажимент - тука се обръщам към медиите да попитате към кой е поел, какъв ангажимент отвън тази постройка ", сподели Кирил Петков.

" Хората, които би трябвало да взимат решения за комисиите, би трябвало да са в тази постройка, а не през телефонни позвънявания ", означи още Петков.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ удостовери за среща с Радостин Василев и Кирил Петков, само че отхвърли да е оказвал напън

" Те пристигнаха с Кирил Петков, беше превъзходен диалог и им казахме това, което през днешния ден го чухте от трибуната на Народното събрание. Радостин Василев на вас, в случай че ви каже, че сте камила, вие ставате ли камила!? Извинявайте, дайте малко по съществено ".

Председателят на ПГ Андрей Гюров пък изясни, че са приели управлението на Комисията по младежта и спорта, тъй като нито едно от техните първични претенции не били задоволени.

Той направи разграничаване с проблема с Комисията по земеделие, където техният претендент Иван Христанов през днешния ден също не беше определен за ръководител. На Национален съвет довечера ще бъде взето решение дали Политическа партия ще промени номинацията си.

Депутатите не съумяха да излъчат през днешния ден ръководители на противоречивите непрекъснати комисии - по въпросите на децата, младежта и спорта, и на земеделието, храните и горите. Досега са гласувани съставите на 19 от общо 23 парламентарни комисии.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР