Семейство от Флорида е завело дело срещу НАСА за обезщетение,

...
Семейство от Флорида е завело дело срещу НАСА за обезщетение,
Коментари Харесай

Семейство съди НАСА, след като част от МКС се разбива в къщата им

Семейство от Флорида е завело дело против НАСА за обезщетение, откакто парче от Международната галактическа станция пада от небето и се разрушава в покрива на къщата им. За благополучие никой не е потърпевш при случая, макар че юристът на фамилията твърди, че последствията от това дело надалеч надвишават елементарното възобновяване на вредите и могат да основат казус за метода, по който се вземат решение бъдещи искове от този тип.

Международната галактическа станция

Значителното нарастване на броя на изстрелванията на ракети и галактическите интервенции през последните няколко години докара до голямо повишаване броя на отломките, които се носят в ниска околоземна орбита, което покачва риска от конфликти в космоса и евентуално съставлява заплаха за хората на земята. И въпреки че множеството от тези небесни боклуци евентуално ще изгорят в земната атмосфера, въпросният случай служи като злокобно увещание за това какво може да се случи, когато части боклуци оцелеят при рухване.

В този случай предметът е разпознат от НАСА като част от стойка, която е употребена за натоварване на празни акумулатори върху товарен палет на борда на Международната галактическа станция. Първоначално изхвърлен от станцията през 2021 година, детайлът е трябвало да се разпадне безвредно при повторното си влизане в атмосферата, само че един откъс е останал недокоснат и в последна сметка е паднал напряко през покрива на дома на семейство Отеро в Неапол, Флорида, на 8 март тази година.

„ Клиентите ми търсят съответно обезщетение за напрежението и въздействието, което това събитие е оказало върху живота им “, споделя юристът Мика Нгуен Уорти в изказване.

„ Те се радват, че никой не е получил физически пострадвания вследствие на този случай, само че сходна обстановка на „ близко разстояние “ можеше да бъде пагубна “, добави тя. Според изказването на адвокатската адвокатска фирма „ Кранфил Съмнър “ най-малко един млад член на семейство Отеро е бил у дома сега на удара.

„ Ако отломките бяха паднали на няколко метра в друга посока, можеше да се стигне до съществени пострадвания или до смъртен случай “, споделя Уорти.

Семейството желае обезщетение от над 80 000 $, като Уорти твърди и, че изходът от този случай може да помогне за основаването на протокол за справяне с произшествия, свързани с галактически отпадъци, в бъдеще. „ Тук държавното управление на Съединени американски щати, посредством НАСА, има опция да дефинира стандарта или да „ сътвори казус “ за това по какъв начин би трябвало да наподобяват виновните, безвредни и устойчиви галактически интервенции “, споделя тя.

Според изследване, оповестено през 2022 година, казусът с галактическия отпадък към този момент е толкоз сериозен, че има 10% възможност някой на Земята да бъде погубен от падащи парчета през идващото десетилетие. Каквото и да се случи по делото на семейство Отеро, то би могло да помогне за обезпечаването на правна рамка за справяне с сходни обстановки.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР