Наближава времето, в което започва по-широкото обсъждане на съставения от

...
Наближава времето, в което започва по-широкото обсъждане на съставения от
Коментари Харесай

Как правителството си присвои бюджетния излишък

Наближава времето, в което стартира по-широкото разискване на формирания от Министерството на финансите и останалите министерства план на закон за държавен бюджет за 2020 година. Но за следващ път, както през последните повече от 10 години, се повтаря процедура, друга от това, което се прави в другите страни - членки на Европейски Съюз, написа професор Христина Вучева зо  в. Сега.
Европейското условие за гласност и бистрота на разискването на бъдещия бюджет в България се " съблюдава " по следния метод. Проектът се внася в Националния съвет за тристранно съдействие. Разглежда са за към два часа в Комисията по бюджета на този съвет. Обсъждането обичайно се управлява от съответния зам.-министър на финансите, който дава отговор за бюджета. Присъстват специалисти на двете синдикални организации и на няколкото работодателски сдружения. Обсъждането приключва с протокол, а няколко дни по-късно се насрочва съвещание на НСТС (т.нар. Тристранка). Отделят са към три часа. Съветът се управлява от зам.-министър-председател. Няма случаи до момента някой да е изискал мнение на академичната общественост. Каквото и да са споделили работодателите и синдикатите, планът се приема от Министерския съвет без диспути.
Традиционно синдикатите слагат въпроси за минималната работна заплата и за минималния и оптималния застрахователен приход. Работодателите се интересуват от налози и от възраженията на синдикатите по упоменатите въпроси.
Няма интерес към равнището и качеството на обществените услуги, към съответните разноски за тях, към тяхната успеваемост и организация. Не се е случвало на тристранен съвет някой да се разтревожи от структурата на данъчните доходи да вземем за пример и от произлизащите от това проблеми за хората с ниски приходи. Тези въпроси и обвързваното с тях равнище на обществени услуги постоянно се слагат единствено от високопоставени чиновници на Европейската комисия.
Участието на обществеността в дебата се реализира главно, като се разменят отзиви по утринните телевизионни блокове - за минути. По-обстойно се разисква по другите уеб сайтове, като се употребява информацията от съвещанието на тристранния съвет.
В Народното събрание се прави едно разискване на проектобюджета на взаимно съвещание на Икономическата и на Бюджетната комисия. След това в пленарно съвещание законът се приема с гласовете на ръководещата партия и на нейните сътрудници в ръководството.
Каквото и да предлага опозицията, то се отхвърля
Тази година въпреки всичко има повече информация за някои значими елементи на бюджета. От КНСБ проведоха през юли конференция за налозите и дадоха оферти за промени. Управляващите не ги одобриха, а финансовият министър повтори за следващ път, че в този мандат промени в данъчната политика няма да има. За страдание нито министър председателят Бойко Борисов, нито финансовият министър Владислав Горанов до момента са дали отговор на констатациите на наши и непознати специалисти за неприятното качество на обществените услуги.
Министър-председателят твърди, че е доста удовлетворен от битката с контрабандата. Никога не прецизира кои тъкмо артикули има поради. Наскоро господин Борисов ни заяви, че фискалният запас бил цялостен. Ще бъде добре специалистите на Министерството на финансите (МФ) да обяснят на своите началници, че фискалният запас не е касичка, нито фонд, нито даже запас на държавното управление. В Закона за обществени финанси ясно написа, че това е индикатор, който дава информация главно за остатъците по сметките на бюджетните организации към избрана дата. Когато се приказва за фискалния запас, добре е да се напомни, че в него единствената част, която има темперамент на запас, в действителност няма нищо общо с бюджета. Преди години МФ включи във фискалния запас ресурсите на така наречен Сребърен фонд (фонд за спомагателни пенсии), както и някои други средства, за които няма нито юридическа, нито същностна причина да влизат там, където са. Сумата на тези средства е към 4 милиарда лева Ще напомним, че Сребърният фонд бе основан по концепция на Българска социалистическа партия и по време на нейното ръководство. В него трябваше да се акумулират доходи от приватизацията и от концесионни такси. Първоначално имаше и текст, който беше в несъгласие със закона за бюджета, като се предвиждаше в Сребърния фонд да се отнасят и настоящи остатъци. С приемането на Закона за обществените финанси това беше поправено.
По откритите законови правила нашият министър-председател посредством решения на Министерски съвет може да разполага с нещо като запас според Закона за държавния бюджет с названието ”Резерв за непредвидени или неотложни разноски ”. По бюджета за 2019 година сумата е 81 млн. лева и е предопределена за възможни бедствия и повреди.
Настоящият министър-председател не е първият, който се хвали и употребява така наречен фискален запас за реклама. Историята на тази процедура е следната: По гледище на нашите западни сътрудници, когато се подготвяхме за участие в Европейски Съюз, още през 2000 година се вкара „ Единна бюджетна сметка ” при ръководството на бюджетните пари в МФ. Това беше нещо доста потребно и за неговото одобряване голяма заслуга има тогавашният зам.-министър на финансите Димитър Радев, в този момент шеф на Българска народна банка.
Предназначението на метода е да рационализира ръководството на бюджетните пари по обособените разпоредители с оглед понижението на средствата, които са нужни за попълване на краткотрайните разриви сред доходи и разноски.Това беше реализирано, само че се утвърди и визията, че МФ е цялостният стопанин на тези пари, които краткотрайно се задържат като излишък, и че това е " касата " на централния бюджет, който, както е известно, се командва от министъра на финансите. С годините като че ли се не помни главният смисъл - понижение на сумите, които краткотрайно се притеглят за погасяване на касови разриви. Остана и се наложи визията, че това е нещо, което символизира какъв брой сме положителни и по какъв начин можем, когато желаяме, да извадим повече от милиард и да го дадем на някои без значение какво написа в закона за бюджета за съответната година. Това се случи да вземем за пример през 2017 година, когато се плащаше за " безплатното " саниране, и се повтори в края на 2018 година когато се преведоха 1.2 милиарда лева на акционерно сдружение, с цел да строи по-късно автомагистрала „ Хемус ”. При тази процедура би трябвало да оправдаем премиера, за това, че приказва със самочувствие за цялостния фискален запас. Просто години наред никой не възразява и не отбелязва, че това е в несъгласие със смисъла на бюджетния развой, а и със самия закон, който го контролира.
Сигурна съм, мнозина ще кажат, че това са формалности, че по-важното е да сме положителни уредници и да строим. Работата е в това, че описаната процедура отваря вратите на разхищенията и нахалните обири, макар че основателите може и да са вярвали, че по този метод оказват помощ нещата да вървят напред. Но те явно не вървят и се затвърждава от ден на ден убеждението на доста хора, че всичко зависи от това какво ще даде Началникът, а не какво ще запишем в Закона за държавния бюджет. Това изяснява за какво при разискването на бюджета никой не се интересува какво е наличието на плануваните финансови разноски.
Към 23 август по данни на Българска народна банка от Баланса на емисионното ръководство парите на държавното управление са към 9.5 милиарда лева От тях 3 милиарда лева са на Фонда за гарантиране стабилността на държавната пенсионна система (Сребърния фонд), към един милиард имат нещо като фондов темперамент, един милиард са парите, преди малко получени от издадения нов вътрешен дълг. Остават към 4.5 млрд.лв. Това са остатъците по сметките на бюджетните организации. От години предлагам да се разделят при отчитането сумите, които съставляват наличието на единната бюджетна сметка, сумите на Сребърния фонд и други с сходен темперамент, както и сумите, които са свързани с издаване на дълг и неговото погасяване. Това ще разреши рекламата на държавните триумфи да бъде по-близо до истината
Не отхвърляме положителните резултати, които българските обществени финанси реализират от 2016 година насам, в това число и през тази година - те са факт. Точно по тази причина няма потребност от безпочвени хвалби. Има нужда от здравомислещ разбор при актуализирането на тригодишната бюджетна прогноза, с цел да се даде тъкмо оценка на рисковете, за които имаме задоволително информация. Рисковете са съществени за идващите години. Част от тях са по линия на насъбраните обилни отговорности в държавната енергетика. Държа да отбележа - не по виновност на самите сдружения, а от неприятно законодателство и фактическо неприлагане на либерализацията в енергетиката, както и заради не изключително далновидните приказки и дейности за АЕЦ " Белене ". Влияние оказват и великодушните разходи за военна техника.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР